НОВИНИ


След като всички съдии си направиха отвод: ВКС решава кой да поеме случая “Дебора”

1 3962 10.01.2024
След като всички съдии си направиха отвод: ВКС решава кой да поеме случая “Дебора”

Върховният касационен съд решава кой да поеме случая “Дебора” от Стара Загора. Най-вероятно делото ще се разглежда в Пловдив, тъй като обикновено се избира близък съд от същото ниво, за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.


До тук се стигна, след като вчера всички съдии по делото си направиха отвод.

 

Едни са приели да се оттеглят от делото, за да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастното разглеждането и решаването му. 

 

Други са си направили отвод, защото са решавали за мярката за неотклонение на задържания. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер, заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията. 





Подсъдим по случая е Георги Георгиев. 26-годишният охранител ще отговоря по три обвинения - закана за убийство, две средни телесни повреди и принуда.

Случаят избухна през лятото на миналата година и предизвика протести в цялата страна.

 

На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е бил освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав счита, че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче.

 

Обвинителният акт срещу него беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември миналата година. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама