НОВИНИ


Равносметката от полицейския бой на протестиращи срещу БФС е 4 уволнения и 9 порицания

2 3661 10.01.2024
Равносметката от полицейския бой на протестиращи срещу БФС е 4 уволнения и 9 порицания
Кадри от 16 ноември 2023 г.

Четирима полицаи са уволнени от структурите на МВР, а деветима са с наказание порицание, след протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). Това каза министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Facebook.


Протестът срещу ръководството на БФС се проведе на 16 ноември 2023 година при засилени мерки за сигурност в района на Националния стадион “Васил Левски”, където се игареше мачът ача от Европейската квалификация между България и Унгария. Срещата протече без публика на трибуните, но в района на стадиона футболни фенове от всички цветове протестираха срещу ръководството на Българския футболен съюз.

 

Кадри на полицейско насилие обиколиха социалните дни в дните след протеста. Много протестиращи пък се обърнаха към адвокати, за да потърсят правата си, след като били би от полицията.



Особено потресаващ бе разказ на 19-годишно момиче, което обясни, че е станало жертва на брутална агресия от страна на четирима полицаи в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, докато се опитвала да си тръгне от протеста.

 

„Просто ме събориха на земята, удряха ме. После ме накараха да стана, при което аз станах и пак ме удариха - с палки, с ритници“, сподели момичето.

 

„Обиждаха ме и ми говориха. Дори още докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият - че ще ме ритат нарочно в корема, за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, а дори и да родя - да не ги видя живи“, каза тогава тя.



Преди дни пък видяхме обрат по разследването за запаления полицейски бус на протеста срещу Българския футболен съюз. Експертиза доказва, че 29-годишният мъж, обвинене за запалването, няма общо с престъплението.

 

По време на отговарянето на граждански въпроси днес, премиерът посочи още, че няма промяна в това, което са договорили с ГЕРБ - да бъде направена размяна на премиерското и вицепремиерското място.

 

"Предлагахме всъщност втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава не се съгласиха, сега правят такова предложение. Няма нищо лошо", каза той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама