НОВИНИ


Икономистът Евгений Кънев: БВП на България за първи път в историята ще премине 100 милиарда евро

34 14630 10.01.2024
Икономистът Евгений Кънев: БВП на България за първи път в историята ще премине 100 милиарда евро
Евгений Кънев

Брутният вътрешен продукт у нас тази година за първи път ще е над 100 милиарда евро, след като преди десет години беше 40 милиарда, а преди 20 – 20 милиарда, заяви икономистът Евгений Кънев..


Тоест, вие виждате, че откакто започнаха реформите в България през 1997-а година, България е пораснала 10 пъти номинално като БВП и три пъти реално. Всичко това става, защото се вземат кредити и се изплащат кредити, добави Кънев.


Въпросът не е да се гледа абсолютно този дълг, защото има хора, които реално само това гледат, колко е абсолютно дълга, а се гледа всъщност каква икономика има, която си плаща този дълг. Това е важното нещо, уточни по Нова нюз Евгений Кънев.


Ако вие вземате кредит, който помага икономиката да расте производително, а не да се качват парите само оперативно, тогава няма никакъв проблем с този дълг и трите процента дефицит. Даже и да не е 2, а 3 процента дефицита, това е нормално и така растат всички икономики по света. Абсолютно ще удържим 2024-та с 3 процента дефицит в бюджета, заяви още икономистът.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама