НОВИНИ


Предлагат тройна ротация за председател на общинарите в София

6 3578 10.01.2024
Предлагат тройна ротация за председател на общинарите в София
Васил Терзиев и Борис Бонев

План за управление и развитие ще обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинарите от ПП-ДБ, БСП, "Синя София" и "Има такъв народ". Той предвижда изход за излинане от кризата в столицата, която вече трети месец е блокирана без председател на Столичния общински съвет.


Трима души да се сменят като председател на общинарите, предлага планът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от "Спаси София".

 

Документът предвижда начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от "Синя София", Иван Таков от БСП и Борис Бонев от "Спаси София, пише 24 часа.

 

Първи начело на СОС трябва да бъде избран Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев трябва да е председател на СОС от септември до декември 2024 г. Всеки от тях се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат, на следващо заседание се избира следващият по ред.
Направена е обаче уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

 

На пропорционален приинцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС. Заместник-шефовете на общинския съвет обаче ще се излъчат от всички политически фракции в него. Пак всички формации на пропорционален принцип ще излъчат свои хора в надзорните съвети.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама