НОВИНИ


Бабикян за протестите на 10 януари 1997: Мирният преход без проливане на кръв е бил гарантиран

7 4263 10.01.2024
Бабикян за протестите на 10 януари 1997: Мирният преход без проливане на кръв е бил гарантиран
Арман Бабикян

След онези протести на 10 януари 1997 г. все пак България тръгна безапелационно по пътя към ЕС и към НАТО. Това е ключовото на онези протести. И мирният преход без проливане на кръв и без насилие винаги е бил гарантиран при протестите през 1997 и 2013 г.


Така коментира пред БНР събитията преди 27 години пиарът Арман Бабикян, съосновател на движението "Ние идваме".


"Истината е, че имаха тежко и сериозно значение онези протести. Става дума за политиците, които взеха резултата от протеста и започнаха да управляват. В началото бяха студентите, които окупираха СУ и организираха шествие към ул. "Позитано". България беше съсипана и ограбена. 13 банки фалираха. Имаше много сериозен контекст, преди да се стигне до избухване. А СДС посещаваше студентите, дори да даде насока и имаха решение изборите да са септември, не веднага. Хора, които тогава посещавах студентите не са сред живите – Евгений Бакърджиев, но резултатите все пак бяха фундаментални за България", коментира събитията през 1997 г. Бабикян с днешна дата.


"Желев беше този, който призова за мир, за безкръвен преход и ненасилие. Някак си мирният преход винаги е бил гарантиран от подобни реплики - спирачки и опасението да не се пролее кръв. Всъщност, всеки път имаше насилие и то беше като това през 2020 г. Отново това преследване по уличките, побоя, хората в спешното. Начините на реакция на БСП-полицията тогава и тази на ГЕРБ през 2020-а не се различават, както и тази на сглобеното управление пред стадион "Васил Левски". И последствие никога няма, нито едно", каза Бабикян в предаването "Преди всички".


"На протестите през 2013 г. имаше политически субект – старото СДС, и въпреки неопитността си можеше да поеме отговорност, да упражни властта и да реализира промяната в курса на страната, и да укрепи валутата на страната. А на протестите през 2020-а нямаше политически субект, работеше се или не се работеше за разделението на политическите субекти. Финансовите интереси управляваха страната и името на Пеевски не е важно. Въпросът е каква корпорация стои зад това и продава интересите си през властта - Черноморското крайбрежие, свободата на словото, съдебната система. Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013-та и атаката през 2020-а бяха само искрите, които пламнаха", анализира Арман Бабикян.


И категорично заяви, че има граждански потенциал, "политически няма, но е задължително да има".


"Хората, които искат демокрация за страната ни, трябва да са тези, които могат да реализират това, което искаме във вид на управление", препоръча Бабикян.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама