НОВИНИ


Общински съветници настояват паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен до края годината

20 28620 10.01.2024
Общински съветници настояват паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен до края годината
Паметникът на Съветската армия “Альоша” БГНЕС

Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен до края на 2024 година, съобщи БНР.


В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента. Общинските съветници подчертават, че в момента това пространство е в окаяно състояние и че трябва да бъде направено по-атрактивно за хората от Пловдив и гостите на града.

 

“Паметникът “Альоша” се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура", посочва Йоно Чепилски.В доводите за решението се отбелязва освен това, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според ДСБ премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

 

Предвижда се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва градоначалникът Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама