НОВИНИ


Предлагат промени в шофьорските курсове - за зимните месеци

0 3987 10.01.2024
Предлагат промени в шофьорските курсове - за зимните месеци
Курсове

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България посочиха, че обучението да се шофира при по-трудни зимни условия ще помогне на кандидатите за шофьорска книжка да са по-спокойни и да бъдат по-подготвени на пътя.


"Месеците, бих казал даже и декември, януари и февруари, винаги са били едни по-слаби месеци по отношение на желаещите да изкарат шофьорските курсове. Мотивът на хората, които не желаят да имат да карат шофьорски курс, е че страх ги е от снега, страх ги е от поледицата, от непочистените улици, пътища.

 

Когато ние се мъчим да им обясняваме, че точно това трябва да търсят, защото когато се научат на тези по трудни условия да шофират, то пролетта, лятото и есента няма да имат никакви проблеми. Ще им бъде далеч по-спокойно и по-лесно", коментира пред БНР Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

 

С цел повишаване на уменията на младите водачи от Асоциацията предлагат държавата да въведе и обучение за шофиране при зимни условия на всички, които са се обучавали при по благоприятните и топли месеци.

 

"И тук държавата е много грешна, защото няма никакъв проблем да задължи всички, които са изкарали шофьорския курс, в тези по благоприятните атмосферни условия да положат и някакъв ангажимент на обучение по времето на шофиране в зимни условия.

 

Една държава, която мисли за безопасността на народа си на хората си, точно така би постъпила. Тогава всеки ще предпочете да кара по-трудния курс. По-трудният курс означава по-добри умения, означава повече умения", коментира Георгиев.

 

Съветите са преди пътуване през зимата - автомобилът да е подготвен за движение при зимни условия, да се предвиждат от шофьорите ситуации на заледени участъци от пътя и да се знае как да се овладее автомобила, ако той стане неустойчив на пътя.

 

При ситуации с почистване на пътни участъци, шофьорите да тръгват на път със заредени резервоари на автомобилите и със заредени батерии на телефоните.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама