НОВИНИ


Проф. Николай Найденов: Качих се до Альоша, и минах покрай паметника на Левски. Срам ме е!

27 7306 10.01.2024
Проф. Николай Найденов: Качих се до Альоша, и минах покрай паметника на Левски. Срам ме е!
Николай Найденов

"Влезли сме много сериозно в европейската интеграция и проблемът с руското влияние се оголи и се артикулира публично. Комунизмът не е незабелязан в нашата история и е свръх представен. Скоро бях в Пловдив и се качих до Альоша, и минах покрай паметника на Левски. Срам ме е от диспропорцията. Левски дори не е в цял ръст естествен, а онзи паметник е там 20 и не знам колко метра. Който казва, че е патриот и търпи това нещо, значи той е просто лицемерен". Това заяви политологът проф. Николай Найденов.


"Искам да кажа няколко неща за аргументите, с които събарянето на паметника на Съветската армия в центъра на София беше осъждано. Преди 20 години във връзка със спора за паметника при НДК аз си направих труда да отида в института за паметниците на културата и да изброя всички паметници в България, включвам към тях и паметните плочи. И какво се оказа - 71 процента от тях са свързани с комунизма. А комунистическата власт у нас обхваща 1/30 от историята на България. Но тя заема 71 процента. Оттук нататък това е чисто количественото измерение. А войнишките паметници са 3-4 процента.", посочи той.




"Казват, че историческата памет е добре да се пази. При такава диспропорция в мемориалното наследство на България, със сигурност не е застрашена паметта за социализма. Ако към това добавим произведения на изкуството - музика, литература, изобразително изкуство. Като прибавим книгите, които са писани, спомените, филмите. Извинете, имаше четири задължителни идеологически дисциплини", каза още той в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама