НОВИНИ


Проучване: Тръмп има голяма преднина пред съперниците си за номинацията на републиканците за изборите в САЩ

4 4312 10.01.2024
Проучване: Тръмп има голяма преднина пред съперниците си за номинацията на републиканците за изборите в САЩ
Бившият американски държавен глава Доналд Тръмп БГНЕС

Доналд Тръмп има голяма преднина пред съперниците си за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ само пет дни преди началото на надпреварата в отделните щати, става ясно от публикувано днес социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, съобщи Ройтерс.


Бившият държавен глава е предпочитаният кандидат на 49% от самоопределилите се като републиканци респонденти на проучването. Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли може да разчита на подкрепата на 12% от републиканците, а 11% подкрепят губернатора на Флорида Рон Десантис.

 

Предприемачът Вивек Рамасуами се радва на подкрепата на 4% от републиканците. Нито един от останалите кандидати не успява да спечели повече от 2%, сочи проучването. Само 18% от респондентите споделят, че не са решили кого ще подкрепят.

 


Изследването, в което са участвали 1941 самообявили се за републиканци респонденти, е било проведено на територията на цялата страна, което означава, че не демонстрира непременно кой ще спечели предварителните избори в Айова в понеделник. Те поставят началото на надпреварата, която ще определи кой ще се опита да победи настоящия президент демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

 

Общите очертания на надпреварата не са се променили особено много от лятото насам, въпреки че съдебните проблеми на Тръмп се увеличиха, а съперниците му от месеци са в разгара на предизборните си кампании, посочва Ройтерс.

 

Повечето проучвания на Ройтерс/Ипсос от август досега ясно показват, че Тръмп се радва на подкрепата на приблизително половината от избирателите републиканци. Междувременно съперниците му не успяват да постигнат съществен прогрес.

 


Хейли успя да се възползва от приток на пари и внимание от страна на републиканци, които не искат да номинират Тръмп за трети път, но тя продължава да има практически равен резултат с Десантис, кампанията на който изпитва организационни затруднения.

 

Подкрепата за Хейли е малко по-сериозна сред по-добре образованите републиканци. Подкрепата за Тръмп сред републиканците с висше образование пада до 34%, а 21% от тях казват, че подкрепят Хейли. Подкрепата за нея сред републиканците без висше образование, които са значително по-голяма част от избирателите на Републиканската партия, обаче е само 8%, става ясно от проучването.

 

Проучването, в което са участвали пълнолетни граждани на САЩ, подбрани на случаен принцип, е било проведено онлайн от 3 до 9 януари и има допустима грешка от плюс или минус 3 процентни пункта, отбелязва Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама