НОВИНИ


Започна първото заседание на народните представители за 2024 г. /на живо/

0 4000 11.01.2024
Започна първото заседание на народните представители за 2024 г. /на живо/
БГНЕС

В 09:00 часа започна първото заседание от новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание. Регистрираха се 199 народни представители.


Съгласно парламентарния правилник народните представители бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

 

Новата пленарна сесия бе открита с химна на Република България и химна на Европейския съюз. След това по традиция се очакват изявления от парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон.В проектопрограмата на парламента за тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.

 

Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15% от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“. В проекта на дневен ред е още първото четете на изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование. 

 

След ваканцията си Народното събрание ще трябва да започне с назначаването на ръководства на 16 регулатора с изтекъл мандат. Сред тях са КЕВР, НОИ и Антикорупционната комисия. Около 80 души трябва да бъдат подменени, като някои мандати са изтекли още преди 3-4 години.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама