НОВИНИ


СОС пак не избра председател. Опитва отново на 25 януари

3 4564 11.01.2024
СОС пак не избра председател. Опитва отново на 25 януари

В 10:00 часа започна поредното заседание на Столичния общински съвет, на което съветниците се опитаха за пореден път да изберат председател. Обсъдиха се варианти за това как да заработи градският парламент, който остава блокиран вече месеци наред. До избор на председател отново не се стигна. Следващото заседание ще е на 25 януари от 10 ч. Предложението дойде от Карлос Контрера от ВМРО, който поиска да се даде шанс на консултациите между партиите, които вече са започнали да дават резултат.


"Разговорите, които имахме, дават известна надежда, че в следващата седмица, с участието на кмета Терзиев, все пак може да се проведе стойностен диалог и да се намери решение", посочи Контрера.

 

Предложението на Контрера бе прието с 56 гласа "за" и 1 "въздържал се". Общински съветници, които се противопоставиха на предложението, нямаше.

 

Вариантите днес бяха два. Единият бе постъпило от "Продължаваме Промяната – Демократична България" и "Спаси София" предложение за ротационно председателство в рамките на 1 година. Вторият бе обсъжданата още от преди Нова година идея за временен председател до гласуването на бюджета на общината. Този вариант вече беше предложена от ПП-ДБ и "Спаси София" и не събра достатъчно подкрепа в Общинския съвет. Няколко дни по-късно Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО излязоха със същото предложение.Повече от два месеца общинският съвет в столицата не работи заради невъзможност да бъде избран председател, което на практика блокира дейността му.

 

Номинацията на Борис Бонев от най-голямата политическа група - "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (23 съветници), не събра необходимие 31 гласа.

 

Втората по численост група ГЕРБ-СДС бойкотира всичките осем гласувания и не предлага свой кандидат за поста. Останалите кандидати също се провалят.Стигна се дотам Бонев да оттегли кандидатурата си, от ПП-ДБ дори предложиха друг председател - Грети Стефанова, която обаче също не събра необходимия брой гласове. Така СОС остава блокиран.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама