НОВИНИ


Случаят "Пламен Пенев": Боди камерите ще станат задължителни за полицаите на улицата

1 4131 11.01.2024
Случаят

Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Така действията им могат да бъдат наблюдавани онлайн във всеки момент. Мярката влиза в сила след инцидента в Стара Загора, при който 58-годишен мъж загина след гонка с полицейски екипи в условия на сериозни съмнения за полицейско насилие и побой.


Бившият шампион по борба Пламен Пенев е починал от задушаване - това по неофициална информация е заключението на съдебните медици, направили аутопсията на 58-годишния мъж.

 

Според източници, Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи.

 

Заради смъртта му двама служители на МВР бяха отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства.

 

Другия двама на ръководни постове подадоха оставки, след като те бяха поискани от министъра на вътрешните работи. 



Боди камерите се употребяват както за лична безопасност на полицаите при осъществяване на задълженията им, така и за даване на възможност за контрол над техните действия.

 

Над 90 персонални камери са разпределени между екипите на „Охранителна полиция“ – Бургас. Запис се прави само по време на проверка, но действията им се следят онлайн през цялото дежурство. Ако камерата не работи, се взима отношение по дисциплинарен ред, предаде bTV.

 

„Попадаме често в различни ситуации, където когато някой има претенции, за да излезе истината, наяве се взимат записите и всичко се конкретизира“, казва Пламен Димитров, младши полицейски инспектор, „Охранителна полиция“ – Бургас.





Много спорни казуси са решени след преглед на записите, твърдят от полицията.
 
„Имаше възражение за нарушение - непропускане на пешеходец, и безспорно се установи, че те се движат след автомобила, който е нарушител, спират го след пешеходната пътека и го санкционират“, разказва комисар Димитър Кикьов, началник „Охранителна полиция“ – Сливен.


Под контрол са и патрулните автомобили. Засилва се и обучението на полицаите как да действат на улицата.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама