НОВИНИ


България, Румъния и Турция създават група за разминиране на Черно море

7 4001 11.01.2024
България, Румъния и Турция създават група за разминиране на Черно море

България, Румъния и Турция подписаха Меморандум за създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). От името на правителството на Република България Меморандумът беше подписан от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, съобщиха от МО.


Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

 

След окончателното одобряване на национално ниво на Меморандума и от другите участващи страни, предстои стартиране на процес по оперативно планиране на дейността на MCM Black Sea. След завършването му, противоминната група ще може да бъде активирана за изпълнение на фактически действия.Първоначално в MCM Black Sea се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха.

 

Изпълнителен орган за вземането на решения, управление, консултации и за цялостното ръководство на провеждането на противоминни операции ще бъде Комитетът за Противоминната военноморска група в Черно море, състоящ се от началниците на Военноморските сили на трите участващи държави. На база на взетите от него решения ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони, като ще се посочват и планираните за участие сили за съответния период на активация на групата (не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама