НОВИНИ


Очаквано: ГЕРБ праща Десислава Атанасова в Конституционния съд

18 4028 11.01.2024
Очаквано: ГЕРБ праща Десислава Атанасова в Конституционния съд

Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен създия, обяви лидерът Бойко Борисов пред журналисти.


За името й се говореше вече няколко дни. Днес изтече срокът, в който партиите в парламента можеха да предложат своите кандидати.

 

"Спряга се Десислава Атанасова, но на мен ще ми липсва като председател на парламентарната група. В крана сметка ще решим къде ще бъде по-полезна тя. Няколко имена се обсъждат - на Екатерина Захариева, Радомир Чолаков, външни имена. Няма много време. Това са хора, които са част от Комисията по правни въпроси в НС. Част от тях са били министри на правосъдието. Предварително е и не е колегиално да излизам и да правя новини, преди да има окончателно решение", заяви вчера Румен Христов от СДС пред bTV.Вчера и ПП-ДБ обявиха своя кандидат за конституционен съдия. На заседанието бе гласувано предложението Борислав Белазелков да бъде пратен в КС.

 

Борислав Белазелков е уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуално право, преподавател, бивш член на Върховния касационен съд, откъдето е пенсиониран с почести през май 2021 г.

 

Десислава Атанасова е завършила право (УНСС, 2009 г.), политология и европейска интеграция (ВТУ, 2022 г.). В публичната й биография пише, че от 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд - Русе, между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение. От 2011 г. е регистиран адвокат в Адвокатска колегия - Русе. 2009 вече е започнала политическата си кариера като общински съветник, а после и като народен представител за Русе на партия ГЕРБ. От 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването. След това Десислава Атанасова е неизменно депутат и в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII, XLVIII и XLIX Народно събрание, както и председател на ПГ на ГЕРБ. Няма публично достъпна информация за юридическа практика, нито за преподавателска дейност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама