ПОЛИТИКА


Мартин Димитров: Москва не само не ни осъди за газа, но и не заведе дело срещу България

6 6871 11.01.2024
Мартин Димитров: Москва не само не ни осъди за газа, но и не заведе дело срещу България
Мартин Димитров БГНЕС

"Еврозоната генерирала огромна инфлация. Ако дадена стока струвала 5 лева, с влизането в еврозоната щяла да стане 5 евро, тоест двойно поскъпване. Примерът на Хърватия показа, че това са празни приказки", посочва народният представител, говорейки за фалшивите новини в икономиката.


Мартин Димитров, народен представител от ПП-ДБ, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Фалшивите новини и спекулациите през 2023 г. в икономиката.


1. Държавата щяла да фалира. Дълги месеци се обясняваше, че държавата ще фалира, ще има големи бюджетни дефицити и тежки дългове. Служебният кабинет дори внесе бюджет с 6,4% дефицит. Част от ГЕРБ също се включи в тази реторика. В крайна сметка се оказа, че дори за 2023 г. дефицитът е 2,2% по европейската методология (начислена база). Разликата с прогнозите на служебния кабинет е близо 3 пъти!
2. Ще умрем от студ без руския газ. Най-евтиният газ, който България внася, е азерския, на цена с пъти по-ниска от руския. И България и ЕС бързо изградиха алтернативи и се оказа, че приходите на Москва от продажба на газ спаднаха три пъти през 2023 г. С години България е била държана в тежка зависимост от руски газ, което най-накрая е прекратено.


3. Москва ни спря газа, но ще ни и осъди. По тази тема "Възраждане" говориха десетки пъти. Включиха се и хора от ГЕРБ със същите неверни тези. Какво се оказа, дори няма заведено дело срещу България.


4. Еврозоната генерирала огромна инфлация. Ако дадена стока струвала 5 лева, с влизането в еврозоната щяла да стане 5 евро, тоест двойно поскъпване. Примерът на Хърватия показа, че това са празни приказки. През 2023 г. инфлацията в Хърватия е близка до тази в България и значително по-ниска от тази в Унгария, която продължава да разчита основно на руски енергийни продукти. Заедно с това Хърватия има най-висок растеж на доходите през 2023 г.!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама