НОВИНИ


Двамата конституционни съдии, избрани от НС, няма да изкарат пълен 7-годишен мандат в КС

2 3991 11.01.2024
Двамата конституционни съдии, избрани от НС, няма да изкарат пълен 7-годишен мандат в КС

Двамата конституционни съдии, които трябва да избере Народното събрание, няма да имат пълен 9-годишен мандат. Единодушно Конституционният съд реши, че съдия, избран или назначен след предвидения в основния закон срок - упражнява правомощията си само за оставащия от пълния мандат срок. 


От решението следва, че мандатът на следващите конституционни съдии от парламентарната квота ще е малко по-малко от 7 години.

 

До произнасянето на съда се стигна след питане от президента Румен Радев и след като няколко състава на Народното събрание не избраха свои представители на местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, чиито мандати изтекоха през май 2021 година.

 

Срокът за номинации изтича днес в 18.00 часа.

 

Вчера от ПП-ДБ номинираха своя кандидат за конституционен съдия. На заседанието бе гласувано предложението Борислав Белазелков да бъде пратен в КС. Днес от ГЕРБ съобщиха, че ще пратят Десислава Атанасова в Конституционния съд. 

 

Изборът на съдии в КС от парламентарната квота, съгласно процедурните правила, приети от НС в средата на декември миналата година, предвиждат членовете на КС от парламентарната квота да бъдат избрани с повече от половината гласове на присъстващите в зала народни представители. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама