НОВИНИ


Българите - на дъното по финансовата грамотност в Европа

9 4290 11.01.2024
Българите - на дъното по финансовата грамотност в Европа
Финансова грамотност

Финансовата грамотност на българите е изключително ниска, много голям процент от тях живеят от заплата до заплата, не спестяват средства, не инвестират парите си, а почти една трета от тях смятат стандарта си на живот за нисък. Това сочи национално представително социологическо проучване, извършено от "Тренд" по поръчка на най-голямата финансова академия у нас Finance Academy.


Според изследването, което е първото по рода си за България, едва 7 процента от българите инвестират средствата си, докато средно в

Европа това правят 24 на сто от хората. У нас 90 процента не влагат парите си никъде.

 

Близо три четвърти от българите изобщо не спестяват (73%), това правят 22 процента от хората у нас.

 

Само на доходите си от заплати и/или пенсия разчитат 84 процента от населението.

 

Близо една трета от българите оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък (29%), като малко над половината българи го определят за среден (52%). Едва 4% от хората у нас смятат, че имат по-скоро висок стандарт на живот.
Любопитно е също така, че само 7 процента от хората смятат, че качеството им на живот може да се повиши с вдигане на данъците.

Проучването показва още скептицизъм на българите към електронните пари – едва 16 процента биха ги предпочели пред печатните банкноти.

 

Повече от половината хора в страната не използват онлайн банкиране (55%), това правят 44 на сто.

 

За новата 2024 г. очаквания за повишаване на стандарта си на живот имат 32 процента от хората, повечето – 39 на сто, са онези, които не смятат, че ще има промяна.

 

"За да достигнем средноевропейския стандарт на живот е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy.

 

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", допълва той в съобщението.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама