НОВИНИ


Министър Славов иска изравняване на заплатите в сектор “Сигурност"

3 4508 11.01.2024
Министър Славов иска изравняване на заплатите в сектор “Сигурност

Разликите в специфичните заплащания на служителите в сектор “Сигурност“ са необясними и ще се стремим заплащанията Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и Главна дирекция “Охрана” (ГДО) да се развиват в съответствие с тези в останалите ведомства със сходна дейност. 


Тази позиция заяви министърът на правосъдието Атанас Славов на среща с всички синдикати от системата на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана. 

 

Правосъдният министър се ангажира да постави пред Министерството на финансите проблема за съществуващите разлики в някои плащания на служителите на МВР, от една страна, и на тези на ГДИН и ГДО, от друга. Става дума за вещевото доволство, парите за специфичните условия на труда, тези за храна и др.


“Няма убедителен аргумент защо за едните служители може, а за другите – не”, каза Славов.

 

Правосъдният министър отчете обаче изравняването на заплатите с тези във вътрешното министерство през последните месеци. Той ще положи всички усилия, за да не се стига до социално напрежение в двете главни дирекции - изпълнение на наказанията (ГДИН) и охрана (ГДО).На срещата в МП днес бяха представители на Съюз на синдикални организации в системата на МП, Синдикат на служителите на затворите в България, Синдикат “Охрана“, Синдикат на пенитенциарните служители, Синдикат на служителите в МП, Синдикат на служителите в ГДИН, както и Синдикат на работещите в местата за лишаване от свобода към КНСБ.  Участваха също ресорните зам.-министри Георги Николов и Емил Дечев, както и професионалните ръководства на двете главни дирекции.

 

Отново беше поставен и въпросът за преразглеждане на режима на работа на надзорно-охранителния състав в затворите, който е 12-часов.

Настоява се връщането на 24-часовите смени. Министърът обаче заяви, че “няма път назад” и обясни, че промяната на режима е в отговор на категоричните изисквания на Комитета против изтезанията на СЕ, нещо повече – тя дава видими положителни резултати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама