НОВИНИ


БНБ ще внася значително повече средства в бюджета след влизането в еврозоната

1 4524 11.01.2024
БНБ ще внася значително повече средства в бюджета след влизането в еврозоната
Управителят на БНБ Димитър Радев БГНЕС

БНБ ще внася значително повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, прогнозира управителят на банката Димитър Радев при обсъждането на новия Закон за БНБ на първо четене в ресорната бюджетна комисия. Ресурсът, преведен в хазната за 2024-та година, е 660 милиона лева.


БНБ вече има участие в капитала на Европейската централна банка, посочи Радев.

 

"Това, което предстои да стане при присъединяването, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде около 100 милиона евро. Това е нашето участие в капитала на ЕЦБ, което гарантира получаването на дивидент", отбеляза управителят на БНБ и наблегна на обстоятелството, че при въвеждането на еврото у нас ще трябва да се внесат средства и в резерва на ЕЦБ.Радев бе категоричен, че това не е разход за България, а средства, в чието управление взема участие. Освен това с участието си в евросистемата БНБ ще получава дивидент, част от който след това превежда в държавната хазна. Гуверньорът е на мнение, че средствата ще са много повече в дългосрочен план, отколкото сега, въпреки че и в момента банката превежда значителен ресурс за фиска:

 

"В бюджета за 2024 година - 660 милиона. Това щеше да бъде новина №1 във всяка една друга страна."

 

Новият Закон за БНБ, който беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в сила с присъединяването на страната ни към еврозоната. В него не е посочена конкретна дата. Целим членство от 1 януари догодина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама