НОВИНИ


Магдалинчев обяви ВСС за безсмъртен, щял да съществува, докато не преработят законите след промените в Конституцията

4 4877 11.01.2024
Магдалинчев обяви ВСС за безсмъртен, щял да съществува, докато не преработят законите след промените в Конституцията
Боян Магдалинчев

И след промените в Конституцията съм представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС). Тази длъжност е залегнала в Закона за съдебната власт.


Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който коментира конституционните промени и съдебната реформа.


"ВСС продължава още да съществува, защото трябва да се променят редица закони, които да се приведат в съответсвие с промените в Конституцията. Мое мнение е, че съдийската и прокурорската колегия съществуват и продължават дейността си. Първо трябва да се приемат законите по промяната на Конституцията и после да се проведе избор на членове на ВСС и Висшия прокурорски съвет. Едва тогава ще почнат да действат двата нови административни органи, приети с промените в Конституцията", обясни той.


"Новите органи ще продължат да си бъдат висши административни органи за съдиите, прокурорите и следователите. Големият спор е дали Пленумът ще продължи да действа. В момента няма Пленум след промените в Конституцията. Двата органа, които изпълняват функциите на Пленума, са съдийската и прокурорската колегии. Проблем е, че тези две колегии не могат пълноценно да изпълняват функциите на Пленума. Сезирали сме министъра на правосъдието за този проблем", разкри Магдалинчев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама