НОВИНИ


САЩ ще настояват пред Зеленски за по-ясен военен план

12 4672 11.01.2024
САЩ ще настояват пред Зеленски за по-ясен военен план
Владимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ искат от Украйна да усъвършенства плана си за борба с руската инвазия, тъй като войната навлиза в третата си година, и се очаква да повдигнат този въпрос пред президента Володимир Зеленски в Давос следващата седмица. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан вероятно ще повдигне темата с украинския лидер в рамките на Световния икономически форум, а американски официални лица ще продължат да настояват за това през следващите седмици, твърдят запознати с планирането.


Усилията на Вашингтон са последният признак на търкания между Украйна и нейния най-важен съюзник. Европейската и американската помощ за Киев в размер на над 110 млрд. долара все още е спряна, а миналогодишната контраофанзива на Украйна, подкрепена с американски и европейски оръжия и обучение, не успя да постигне значителен пробив, пишат още сметовните агенции.

 

Официалните лица във Вашингтон са обезпокоени, че различията между Зеленски и началника на армията Валерий Залужний забавят усилията за изкристализиране на нова стратегия.

 

Зеленски предупреди в сряда, че колебанието на съюзниците „само увеличава смелостта и силата на Русия“. В речта си в Литва той предупреди, че противовъздушната отбрана е на изчерпване, тъй като през последните седмици Русия е увеличила ракетните удари.

 

Съюзническите служители продължават да се надяват, че помощта може да бъде отпусната до следващия месец, въпреки че все още няма признаци за сделка във Вашингтон.

 

В момента украинските военни разработват планове за 2024 г. и се обмислят различни варианти, каза един от хората. САЩ искат да определят как най-добре да насочат подкрепата си, за да помогнат на Украйна да се защити през следващата година.

 

Тъй като е малко вероятно да се стигне до решителен пробив в близките месеци, съюзниците на Киев твърдят, че разработването на ясна военна стратегия за това как да се защитят сегашните позиции и след това да се пробият руските линии е от решаващо значение.

 

Напрежението между Зеленски и неговия военен началник се появи през ноември, когато Залужний публично описа войната като достигнала до патова ситуация, което подразни президента, който многократно е обещавал да прогони руските сили от своята територия.

 

По-късно Залужний оттегли коментарите си, но въпреки официалните твърдения, че ръководството е единно, напрежението остана.

Двамата имат разногласия относно необходимостта от намаляване на възрастта за призоваване, за да се възстановят редиците на армията, където загубите са големи.

 

През декември Залужний разкритикува бавния темп на наборната служба, след като Зеленски забави подписването на законопроект, който предвиждаше намаляване на възрастта за набиране на войници. След това кабинетът внесе в парламента нов проектозакон. Зеленски посочи, че украинските военни лидери са поискали да мобилизират до 500 000 души.

 

Разбира се, усилията на Киев да постигне напредък на фронтовата линия отчасти са възпрепятствани от бавните доставки на ключови материали, като ракети с по-дълъг обсег и изтребители, а някои съюзнически държави не изпълняват поетите от тях ангажименти да предоставят на Украйна повече оръжия и артилерийски боеприпаси.

 

През последните седмици Русия изстреля едни от най-големите си ракетни удари по време на войната. Според оценката на един от членовете на Групата на седемте руският президент Владимир Путин може да стане още по-смел, след като формалността по преизбирането му през март приключи.

 

По-специално противовъздушната отбрана на Украйна зависи от стабилните доставки от западните съюзници.

 

САЩ и техните съюзници от Г-7 работят с Украйна и за финализиране на по-дългосрочни двустранни ангажименти в областта на сигурността, които се надяват да приключат през следващия месец.

 

Искането на администрацията на Байдън за отпускане на 61 млрд. долара помощ за Украйна за тази година се бави от месеци на фона на съпротивата на републиканците в Конгреса, включително призиви за повече яснота относно плановете на Украйна за продължаване на борбата.

 

„Трябва да знаем какъв е техният план и съм сигурен, че администрацията също настоява за това“, заяви в сряда сенаторът републиканец от Айова Джони Ърнст. „Те не могат ясно да кажат как изглежда победата.“

 

САЩ и Украйна и преди са имали различия във военната си стратегия. Американските служители биха предпочели Украйна да съсредоточи миналогодишната си контраофанзива върху концентрирани усилия за пробив на руските линии в Южна Украйна, вместо да разгръща ресурсите си на по-голям фронт.

 

Киев - и някои други съюзници - смятат, че подходът на Украйна да работи за изтощаване на руските сили и доставки е бил правилен, като се има предвид, че тя не е имала въздушно прикритие и е щяла да се бори да понесе загубите, които атаката без него би причинила.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама