НОВИНИ


ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

5 5723 12.01.2024
ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна
БГНЕС

Съобщената концентрация на всички боеспособни сухопътни сили на руската армия в Украйна и продължаващите усилия на Русия за създаване на сили изглежда позволяват на руските сили да извършват рутинни ротации на оперативно ниво в Украйна.


Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-майор Вадим Скибицки заяви на 11 януари, че руските сили разполагат с 462 000 души личен състав в Украйна и че това представлява целият сухопътен компонент на руската армия.

 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Скибицки заяви, че повечето руски части в Украйна са окомплектовани с между 92 и 95 % от предвидената им крайна численост и че размерът на руската групировка в Украйна позволява на руските сили да извършват ротации по целия театър.Скибицки заяви, че руските сили изтеглят частите, които са на 50 % или по-малко от предвидената им крайна численост, в тиловите райони и ги връщат на фронта след възстановяване и попълване.

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 11 януари, че руските военни успешно са попълнили руските сили в Украйна чрез продължаващото усилие за криптомобилизация, която е генерирала над 500 000 нови военни през 2023 г.

 

Преди това ISW наблюдаваше рутинни руски усилия за провеждане на ротации на оперативно ниво от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. до контраофанзивата на Украйна през лятото на 2023 г.

 

Очевидната руска способност да генерира сили със скорост, равна на руските загуби, вероятно осигурява на руските сили възможност да попълват частите, които руското командване е изтеглило от линията поради деградация, и по-късно да връщат тези попълнени части на фронта.

 

Руските сили запазват инициативата в цяла Източна Украйна, а липсата на украински контраофанзивни операции вероятно премахва натиска върху оперативното развръщане, който преди това частично ограничаваше способността на руснаците да извършват ротации.Руските сили обаче не са иззели инициативата на бойното поле в Херсонска област и изглежда, че разграждат частите и формированията, действащи в близост до украинския плацдарм на източния (левия) бряг на река Днепър, без да полагат видими усилия за извършване на ротации на оперативно ниво (въпреки че изглежда, че извършват ротации на тактическо ниво).

 

От началото на октомври 2023 г. руските сили са извършили няколко прегрупирания по време на локални настъпателни операции в направленията Авдеевка, Бахмут, Лиман и Купянск, което вероятно е осигурило на руските сили време за провеждане на ротациите, описани от Скибицки.

 

От лятото на 2023 г. ISW не е наблюдавала широко разпространени руски оплаквания от липсата на ротации по целия театър на бойните действия в Украйна.

 

Способността на Русия да извършва ротации на оперативно ниво вероятно ще позволи на руските сили да поддържат общия темп на локалните си настъпателни операции в Източна Украйна в краткосрочен план, но не е ясно дали руските сили ще могат да извършват ефективни ротации в дългосрочен план или в случай на засилени руски настъпателни усилия или значителна украинска контраофанзивна операция. Руските оперативни ротации по принцип смекчават влошаването на състоянието на атакуващите руски сили, което с течение на времето би могло да доведе до кулминация на руските настъпателни усилия.

 

Няколко други оперативни фактора са допринасяли за кулминацията на руските настъпателни усилия в Украйна, но ограниченията на наличните човешки ресурси и боеспособни формирования често са били основен фактор.

 

Руските сили до голяма степен провеждат тежки пехотни нападения в Украйна с щурмови групи, които не изискват непременно голямо количество оборудване или високо ниво на подготовка.

 

Изглежда, че руският апарат за генериране на сили попълва загубите в Украйна с лошо обучен и относително неефективен в бойно отношение личен състав, който руското командване счита за достатъчен за рутинни атакуващи фронтови нападения.

 

Успешните руски офанзиви на оперативно ниво в Украйна ще изискват от руското командване да ангажира относително боеспособни и добре екипирани части и формирования за мащабни офанзивни операции и не е ясно дали попълването на запасите чрез тези руски оперативни ротации ще бъде достатъчно за поддържане на бойните способности на тези части.Следователно въпреки ротациите цялостният боен капацитет на Русия в Украйна може да продължи да се влошава с течение на времето, което ще възпрепятства способността на руската армия да поддържа няколко значителни настъпателни операции едновременно.

 

Руската армия може също така да понесе загуби, по-големи от способността на Русия да генерира нови сили, ако руското командване реши да засили настъпателните усилия в Украйна, като по този начин ограничи наличната жива сила за попълване на деградиралите части и формирования.

 

Активизирането на руските настъпателни усилия би ангажирало повече елементи на фронтовата линия и би оказало натиск върху броя на наличните сили, които биха могли да поемат контрола върху зоната на отговорност на деградирало подразделение, докато то се възстановява и подновява.

 

Не е ясно дали сегашната руска кампания за криптомобилизация, която разчита в голяма степен на набиране на доброволци и принудителна мобилизация на осъдени и мигранти, ще може да осигури увеличения брой личен състав, необходим за провеждане на ротации по време на засилени руски настъпателни усилия.

 

Украинското разузнаване съобщи, че руските усилия за разширяване на руската отбранително-промишлена база все още не са изпълнили оперативните изисквания в Украйна и че недостигът на боеприпаси ще продължи да кара Русия да се снабдява от чужбина.

 

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че руската отбранително-промишлена база (ОИБ) може да произвежда два милиона снаряда с калибър 122 и 152 мм годишно, което е довело до дефицит от 500 000 снаряда през 2023 г. и вероятно ще доведе до подобен дефицит през 2024 г.

 

Скибицки заяви, че Русия планира да увеличи производството си на боеприпаси през 2024 г., но не разполага с необходимите компоненти, квалифициран персонал и производствени мощности.

 

Скибицки отбеляза, че преди това Русия е закупила снаряди от Беларус, Иран и Северна Корея, и прецени, че през 2024 г. и след това Русия вероятно ще се стреми да закупи допълнителни снаряди от чужбина.

 

На 11 януари украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще използва всяка "пауза" или временно споразумение за прекратяване на огъня, за да натрупа безпилотни самолети, артилерия и ракети и да се справи с големия си недостиг на материални средства преди бъдеща агресия срещу Украйна.Зеленски добави, че в момента Русия преговаря за придобиване на допълнителни ракети и боеприпаси от други държави и отбеляза, че Русия вече е получила повече от един милион снаряда от Северна Корея.

 

На 11 януари Politico, позовавайки се на доклад на Киевското училище по икономика и Международната работна група по руските санкции "Ермак-Макфол", съобщи, че въпреки западните санкции, между януари и октомври 2023 г. Русия е внесла стоки и компоненти на стойност 8,77 млрд. долара, необходими за производството на ракети, безпилотни самолети, бронирани машини и друго военно оборудване.

 

В доклада се посочва, че капацитетът на Русия за производство на ракети и безпилотни летателни апарати изглежда се е увеличил през 2023 г. въпреки западните санкции, а Politico заяви, че до края на 2023 г. Русия е увеличила производството си на ракети до 115 на месец.

 

В доклада се отбелязва, обаче че санкциите са натоварили веригите за доставки на Русия и са причинили "безпрецедентни загуби" в цялостното производство на военна авиация и оборудване в Русия.

 

ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно ще се опитат да поддържат или засилят локални настъпателни операции в цяла Източна Украйна в опит да изземат и запазят инициативата независимо от зимното време и теренните условия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама