НОВИНИ


САЩ и Обединеното кралство нанесоха масирани въздушни удари срещу хутите в Йемен

0 4842 12.01.2024
САЩ и Обединеното кралство нанесоха масирани въздушни удари срещу хутите в Йемен
БНТ

Съединените щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари по цели на бунтовниците хути, които контролират по-голяма част от територията на Йемен, съобщиха световните агенции.


В операцията участват американският самолетоносач Дуайт Айзенхауер, бойни кораби и ядрената подводница Флорида от клас Охайо, въоръжена с ракети Томахоук.

 

Австралия, Канада, Бахрейн и Нидерландия са оказали подкрепа за операцията. Говорител на хутите коментира, че са били бомбардирани столицата Сана, градовете Худейда и Саада, както и цялата област Дамар. Шефът на Пентагона Лойд Остин отбеляза, че цели на ударите са били дронове, кораби без екипаж, установки за ракети, крайбрежни радари и съоръжения за наблюдение.



В съвместно изявление на Съединените щати и съюзниците им се посочва, че ударите в Йемен са имали за цел да прекъснат и редуцират възможностите на хутите да застрашават световната търговия в Червено море. Вашингтон и Лондон смятат, че в лицето на продължаващата заплаха няма да се поколебаят да защитят свободното движение на търговски кораби по един от най-важните морски пътища в света. Коалицията обяви, че е добре подготвена, за да отговори на евентуална ответна атака от страна на хутите. От 2016 г. това е първата подобна операция срещу свързаната с Иран групировка.

 

„Проведохме тази значителна многонационална операция, за да изпратим ясно послание на хутите, че атаките, които извършват от 19 ноември до днес, няма да бъдат толерирани. Тези удари бяха насочени конкретно към обекти, за които се знае, че разполагат с радари, ракети и възможности за безпилотни летателни апарати, които са позволили на хутите да извършват тези удари. Така че занапред целта е да се намали и наруши способността им да правят това в бъдеще”, обясни Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

 

Междувременно представител на хутите заплаши, че Вашингтон и Лондон ще "платят висока цена" за тази агресия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама