БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Чудесата на Черната Дева в манастира Монсерат в Испания

1 7870 12.01.2024
Чудесата на Черната Дева в манастира Монсерат в Испания

Барселона е уникален град, с неповторима атмосфера и архитектура. Шедьоврите на гениалния Гауди, специфичната каталунска кухня, топлото посрещане на испанците. За всичко това съм ви разказвала и можете да се докоснете с видеата на  Професия турист. Но днес искам да ви заведа до едно специално място, близо до Барселона. Това е манастирът Монсерат.


Скрит сред скалите, той пази стара легенда за чудесата на Черната Дева. Това е едно от най-свещените места не само за каталунците, но и за всички испанци. Самото място е сякаш магично. Манастирът се намира на висок хълм, откъдето се открива неповторима панорама. 

 

Как точно се появил манастирът и кога, не е много ясно. Източниците са много, а преданията и легендите различни. Но едно е сигурно – това място е свещено още от преди хиляди години. Според една легенда, близо до манастира местните започнали да виждат силуета на Богородица. Така издигат и първите параклиси.

 

Самият манастир е построен през 1205 г. от абат Олиба. Съдбата му, както на много манастири по света, не е била лека. Разрушаван през годините, той е издиган отново и отново. Опустявал, но никога не е бил изоставен напълно. Така се запазва до днес - вече реставриран, разширен, а в него живеят 70 монаси.

 

Защо Черната Дева е толкова ценна?

 

 

Според легендата първата „Черна Дева“, „Черна Мадона“ или „Моренета“, както я наричат местните, била изработена от Свети Лука, още през 50 г. от н.е. в Йерусалим и е била пренесена в Европа от самия Свети Петър.

 

Някои източници дори свързват това място с търсенето на Светия Граал през Средновековието. Преданията разказват още, че по време на арабските нашествия, статуята била скрита и пазена много дълбоко в скалите от самите бенедиктинци. Открита е през 880 г. в пещера в района на мястото, където днес е издига манастирът. Няколко овчари видели ярка светлина, идваща от мястото, където била скрита.

 

Има и още нещо много странно около нея. Въпреки, че е сравнително малка (около 1 м), тя тежала страшно много и дори няколко човека не можели да я подместят. Местните започнали да вярват, че някаква невидима сила придържала статуята към това място и сякаш самата Дева искала да остане точно тук.

В предверието има интересно площадче, където се сбъдват желания. Трябва да застанете с лице към стенописите и светците, да разперите ръце и искрено да си пожелаете нещо. Желанията се сбъдват! Казвам го от личен опит.

 

Опашката, за да се докоснете до Девата и да я помолите за нещо, започва от главната порта на манастира. Но поне красотата на нишата, която води до нея, няма да ви остави да скучаете. Невероятни стенописи, мраморна стълба и входна врата от алабастър.

А когато стигнете до Черната Дева, ще потръпнете…

 

Вижте всичко това в Професия турист или изживейте с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама