НОВИНИ


КС образува дело по жалба за промените в Конституцията

1 4421 12.01.2024
КС образува дело по жалба за промените в Конституцията
БГНЕС

Конституционният съд образува дело за промените в основния закон на държавата. То е по искане на 48 народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ".


Двете партии твърдят, че ограничаването на правомощията на Обвинител номер едно, разделянето на Висшия съдебен съвет, промяната на мандатите на ръководителите в съдебната власт не може да бъде извършено от обикновено Народно събрание.

 

Делото е под номер две. Под номер едно е делото по искането на държавния глава Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни част от промените.

 

Докладчици отново са председателят на Конституционния съд Павлина Панова и съдиите Соня Янкулова и Мариана Карагьозова-Финкова.

 

Предвижда се до края на месеца конституционните съдии да се произнесат по допустимостта на двете искания и ако са допустими, да ги обединят в общо дело. Според специалисти, оптимистичните прогнози за произнасяне - има ли противоконституционни разпоредби в Шестата поправка в основния зако - са това да стане в първата половина на годината. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама