НОВИНИ


"Лев инс" загуби делото шамар срещу Mediapool по иска за 1 млн. лв.

1 4619 12.01.2024
БГНЕС

Застрахователната компания "Лев инс" загуби на първа инстанция заведеното от нея дело срещу Mediapool заради журналистическа публикация, съобщи електронното издание, като се позова на решение на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г. Рекордният иск за 1 млн. лв. бе заради статията на Цветелина Соколова от 27 септември 2022 г. "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта".


Съдия Стилияна Григорова изцяло отхвърля като неоснователен иска на застрахователната компания за нанесени вреди, пише Mediapool.

 

"Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за Mediapool, но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани", заяви издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

 

"На първа инстанция съдът присъжда на Mediapool пълната сума на адвокатските разноски – 40 000 лв. Ако това се потвърди и влезе в сила, поемам ангажимента да преведем тази сума на "Асоциацията на европейските журналисти - България" за създаването на обещания фонд за защита на медии и журналисти срещу подобни "дела шамари", добави Георгиева.

 

"Това е много голяма победа, която е добър знак за българската демокрация и свободата на словото. Това е добър знак и че на съдебната система може да се разчита, което е много важно с оглед дългогодишната липса на доверие и постоянния мониторинг на ЕК за върховенство на правото. Разбира се, ние не знам дали победата е окончателна (дали "Лев инс" ще обжалва), но решението е много важно за всички български журналисти и граждански активисти, че могат да говорят свободно и да критикуват властта. Това е важен знак към Европа, тъй като делото срещу Mediapool е едно тежките "дела шамари" (SLAPP) в европейски контекст", коментира от своя страна адв. Александър Кашъмов, който защитава Mediapool по случая.

 

"Надявам се и че е добър знак и за изхода на току-що появилото се новото SLAPP дело, заведено от АЕЦ "Козлодуй" срещу гражданката Наталия Станчева. Тъжно е, че се налага да защитаваме медии и граждани за това, че са дали гласност на официална информация, създадена от публични институции. Това не говори добре за защитата на свободата на информацията в България и нивото на институциите. Всичко това прави необходими приемането на промените в законодателство за защита от "делата шамари", с каквито Министерството на правосъдието вече се ангажира", добави Кашъмов.

 

Съдът присъжда и пълната сума на предявените от Mediapool разноски по делото в размер на 40 000 лв. Отхвърлено е възражението на ищеца за прекомерност на адвокатския хонорар. Според приложимата наредба минималният размер на адвокатското възнаграждение при иск от 1 млн. лв. е 39 650 лв.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама