НОВИНИ


Халаф: Иран ще продължи да действа чрез проксита. Няма да търси разрастване на конфликта с Израел

0 4498 12.01.2024
Халаф: Иран ще продължи да действа чрез проксита. Няма да търси разрастване на конфликта с Израел

Иран ще продължи да действа чрез проксита. Няма да търси разрастване на конфликта с Израел. Все още Техеран не разполага с автономно оръжие. Едва тогава може да тръгне към по-голям сблъсък, коментира пред Българската национална телевизия журналистът Мохамед Халаф. 


Коментарът му идва на фона на ескалацията в Червено море и ударите, които Великобритания и САЩ нанесоха срещу позиции на подкрепяните от Иран хути в Йемен. Международната общност се опасява от разрастване на конфликта. 

 

Според Халаф действията на Вашингтон и Лондон са били очаквани след вчерашната резолюция на Съвета за сигурност на ООН и предупрежденията на двете страни през последните седмици. “Часове преди атаката на САЩ иранското правителство е изтеглило военните и логистичните кораби, с които помага на хутите, тъй като са имали опасения, че могат да бъдат ударени. Не можем да предположим каква ще е реакцията на Иран и докога ще се въздържа от директни атаки към Израел или САЩ. Така или иначе има активизация и ще продължават да атакуват докато продължава войната в Газа”, коментира още Халаф. 

 

По думите му нито Иран, нито САЩ и съюзниците на САЩ искат разрастване на конфликта в региона. 

 

“Единствената държава, която иска това, е Русия, защото ще й помогне да продължи тази лицемерна политика по отношение на арабските държави и палестинците, че ги защитава. Ще намалеят и доставките на оръжие към Украйна. Но мисля, че иранците ще помислят много добре преди да тръгнат към този сценарий. По-скоро ще дават заповеди на проксита да атакуват къде по-твърдо, къде по-меко", каза Халаф.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама