НОВИНИ


Битката с пътния травматизъм: Пробите на шофьори за наркотици ще излизат в рамките на една до две седмици

0 4910 12.01.2024
Битката с пътния травматизъм: Пробите на шофьори за наркотици ще излизат в рамките на една до две седмици
скрийншот

В нормален режим пробите на шофьорите за наркотици ще излизат в рамките на една до две седмици, но има натрупани над 1000. Това заяви премиерът Николай Денкова в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР, където беше представена нова автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества.


"Нашият проблем е, че има натрупани над 1000 (бел.ред проби), т.е трябва и с тях да се справим, за да влезем в нормален режим на работа. От една страна трябва да измерим новите, но и постепенно да изчистим предишните", заяви Денков.


Той подчерта, че преди това трябва да бъдат обучени и специалистите, които ще работят с апаратите, като това ще отнеме няколко месеца. Търсят се и още двама души, които да се заемат с тази работа.

 

В началото на януари Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви, че е купило два апарата за бързо изследване на проби на шофьори за наркотици. Единият е в Националния институт по криминалистика, другият - във Военно-медицинската академия в София. Скоро още 4 апарата също ще са в наличност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама