НОВИНИ


След среща с висши дипломати от Китай и Япония: Блинкън изтъкна важността на мира в Тайванския проток

1 4221 13.01.2024
След среща с висши дипломати от Китай и Япония: Блинкън изтъкна важността на мира в Тайванския проток
Американският държавен секретар Антъни Блинкън БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изтъкна важността на мира и стабилността в Тайванския проток на срещата си с висш китайски дипломат на фона на усилията на правителството на президента Байдън да снижи напрежението около Тайван, докато там се състоят президентски избори, съобщи Асошиейтед прес.


Блинкън се срещна с ръководителя на отдела за международни връзки на ЦК на Китайската комунистическа партия Лю Цзянчао. Само часове след това той се срещна и с Йоко Камикава, външен министър на Япония - един от най-верните съюзници на САЩ в Азия.

 

САЩ не подкрепят никой от кандидатите на президентските избори в Тайван и планират да изпратят неофициална делегация на острова малко след вота, посочва АП.



Блинкън е изразил пред Лю притеснения за човешките права в Китай, отбелязва Ройтерс. В разговора той е изтъкнал, че е ключово да бъдат решени случаите с американски граждани, които са неправомерно задържани в Китай или им е забранено да напускат страната, се допълва в изявление на Държавния департамент.

 

Държавният секретар отново подчерта значението на поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и в Южнокитайско море", се казва още в изявлението.

 

Двамата дипломати са дискутирали освен това въпроси, свързани със Северна Корея, руската инвазия в Украйна и ситуацията в Червено море и Близкия изток, където според специалисти има риск от разрастване на конфликтите след американско-британските удари срещу хутите в Йемен.



Темата за Тайван е бил обсъден и на срещата на Блинкън с японската му колежка. Двамата са разговаряли също за войните в Украйна и Близкия изток, както и подготовката на държавно посещение на японския министър-председател в САЩ, което според информационния уебсайт "Джапан тудей" (Japan Today) вероятно ще се състои в началото на март.

 

"В момент когато светът стига до повратна точка, ролята на японско-американския съюз при справянето с различни проблеми никога не е била по-съществена", заяви Камикава, цитирана от японския сайт.

 

Държавният секретар на САЩ е казал на Камикава, че алиансът е "истински крайъгълен камък на мира, сигурността и благоденствието в Индо-Тихоокеанския регион", става ясно от стенограма на Държавния департамент.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама