НОВИНИ


Изгоряха стоки за 10 милиарда на най-голямата руска фирма за онлайн продажби Wildberries. Кой я подпали?

22 7942 13.01.2024
Изгоряха стоки за 10 милиарда на най-голямата руска фирма за онлайн продажби Wildberries. Кой я подпали?
Татяна Бакалчук и пожарът... Дзен

Сутринта на 13 януари в предградията на Санкт Петербург се запали складът на компанията Wildberries ("Ягодки"), разположен близо до село Шушари. Това е най-голямата руска компания за интернет продажби на всякакви стоки. Собственичката Татяна Бакалчук е считана за най-богатата рускиня, която притежава бизнес за 12 млрд долара.


Според някои експерти пожарът е умишлен. Тази версия обаче все още не е потвърдена от официалните власти.

 

Според официалната информация, оповестена от ТАСС, са изгорели всички стоки в складовете. Стойността им надхвърля 10 милиарда рубли или около 120 млн долара..

 

След избухването на пожара от помещенията е започнала спешна евакуация на над 1000 души персонал. Тогава е възникнал конфликт, защото охранители и полицаи са обискирали всеки човек, по съмнения, че хората се опитват да откраднат от стоките на фирмата. Стигнало до физическа разправа и тогава работниците се разпръснали във всички посоки.

 

Според експерти пожарът най-вероятно е умишлен.

 

От ръководството на компанията вече са съобщили, че ще се наложи да съкратят няколкостотин от служителите.

Мълчание запазват засега и застрахователите, които ще изчакат да научат резултатите от разследването на пожара, който бил възникнал едновременно на няколко места.

Според „Известия“ и ТАСС огънят е предизвикан от повреда в елинсталацията.

 

Wildberries е най-голямата платформа в Русия за онлайн продажби на всякакви стоки. От създаването си досега фирмата е успяла да навлезе на пазара в редица страни, между които Полша, Украйна, Естония и дори в САЩ. След началото на войната на Русия срещу Украйна обаче Wildberries влиза в списъците на санкции срещу руски фирми заради подпомагане на руската агресия срещу Киев. Замразени са активи и обекти в чужбина.

Избухват и скандали, които следват един след друг. Най-сериозните са заради неуредени сметки с производители и доставчици на стоки, както и със служители на самата фирма. Стига се до протести и десетки съдебни процеси срещу Wildberries.

 

Не по-малко шумни са скандалите за продажба на военни облекла и други военни атрибути от руската армия, неясно по какъв начин придобити. Също и за доставка на „изкуствена урина“, с която наркомани, шофьори, предизвикали катастрофи и дори престъпници, доказвали, че са чисти…

 

Медиите в Русия задават един и същ въпрос от сутринта: Кой запали Wildberries?

 

Татяна Бакалчук по националност е „съветска корейка“ (моминска фамилия Ким), била е начална учителка, но със своята компания се превърнала в най-богата жена в Русия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама