НОВИНИ


Кремъл обяви писателя Борис Акунин за чуждестранен агент

7 4381 13.01.2024
Кремъл обяви писателя Борис Акунин за чуждестранен агент
Писателят Борис Акунин БГНЕС

Русия определи писателя в изгнание Борис Акунин, който се обяви против военната операция на Москва в Украйна, за "чуждестранен агент".


Акунин е псевдонимът на родения в Грузия писател Григорий Чхартишвили. Името му беше добавено към списъка с „чуждестранни агенти“, който традиционно се актуализира всеки петък.
 

"Чхартишвили се противопостави на специалната военна операция в Украйна", се посочва в изявлението на руското министерство на правосъдието, информира АФП.
 

Творецът освен това е обвинен в "разпространение на неточна информация, целяща формиране на негативен образ" на Русия и нейната армия.
 


Етикетът, който напомня на термина "врагове на народа" от съветската епоха, изисква отделни лица или групи да разкриват източниците на финансиране. Също така ги принуждава да маркират всички публикации – включително публикации в социалните медии – с етикет „чуждестранен агент“.
 

67-годишният вече беше включен в списъка на "терористите и екстремистите" на Rosfinmonitoring, основният орган за финансово разузнаване на Русия.
 

Акунин е популярен със своите исторически детективски романи и дългогодишната си критика към държавния глава Владимир Путин.
 „Русия се управлява от психически разстроен диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя“, написа Акунин в социалната мрежа Facebook в деня, в който Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.
 

Въпреки критиките към Кремъл, Акунин остава един от най-четените съвременни автори в Русия.
 
 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама