НОВИНИ


Министър с важна вест за пенсионерите и децата

0 8238 14.01.2024
Министър с важна вест за пенсионерите и децата
Предстоят промени

В управленската програма на правителството е заложен анализ на пенсионната система. Той трябва да приключи до средата на тази година и ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова.


"Веднага искам да кажа, че не говорим за някаква историческа реформа на пенсионния модел. Искаме устойчивост и справедливост на системата, не някакви радикални промени.

 

Ще обсъдим мерките най-вече за финансовото укрепване и за постигане на по-голяма справедливост на системата. Изкривяванията водят до определена степен на несправедливост при определяне на пенсиите, най-вече при по-младите и по-старите“, каза Шалапатова, цитирана от БТА.

 

Министърът допълни, че пенсионната реформа не е тема само за България. В цяла Европа има застаряващо население и задъхващи се социални системи, които субсидират от държавния бюджет пенсиите на гражданите. Трябва да се увеличи информираността на гражданите за това как работи системата, от какво зависи адекватността на пенсиите им.

 

На поредното заседание на т.нар. Сребърен фонд с финансовия министър инициирахме заедно с НОИ за тази година да се реализира цялостна информационна кампания за функционирането на тристълбовия модел. Много се гордея с екипа на НОИ, защото там имат прекрасна концепция и скоро ще започнем тази кампания, каза още Шалапатова.

 

До средата на тази година предстои да бъдат обявени конкретни мерки за активен живот на възрастните. Не само пенсиите са приоритет за социалния министър, а също и възможностите за това възрастните хора да се чувстват уважавани и полезни, коментира още Шалапатова. Акцент в работата ѝ за новата година са и продължаващите политики за подобряване на грижата за децата.

 

До края на януари ще публикуваме първия по рода си годишен план за ранно детско развитие, съобщи министърът. Тя потвърди, че до края на 2024 г. ще бъде завършен процесът на деинституционализация.

 

"Нямаме колебание, че ще стигнем до края. В края на тази година, през декември, планираме да организираме специална церемония, на която символично ще изгасим осветлението на последния дом за медико-социални грижи за деца.

 

По този начин България ще може да отбележи края на една историческа епоха, в която деца са се отглеждали групово в институции“, обяви министърът. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи по завършването на Националната карта за социалните услуги. Приоритет е да бъде измерен ефектът от социалните помощи за деца и семейства.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама