НОВИНИ


Данъчна свобода: Спираме да работим за държавата на 13 май 2024 г.

2 4173 14.01.2024
Данъчна свобода: Спираме да работим за държавата на 13 май 2024 г.
Данъчна свобода

Спираме да работим за държавата на 13 май 2024 г. След това започваме да работим за себе си. Денят на данъчната свобода е символичен и показва кога хазната би се попълнила, ако всичко изработено от нас се насочва там.


Като шофьор Венцислав Венев казва, че срещу данъците, които внася в хазната, не получава достатъчно. Пътищата, за които плаща например, не са в добро състояние. „Тука в София е горе-долу добре, но извън столицата всичко е трагедия“, отчита той.

И въпреки че внася осигуровки за пенсия, не вярва да има достойни старини. „Съмнявам се, че тука – в тази държава, ще се случи такова нещо“, категоричен е Венцислав.


За разлика от него машинният оператор на вишка Едуард Георгиев е оптимист, че срещу данъчната тежест сега, ще получи добра пенсия. „Няма да е охолство, но ще е някакъв приличен живот“, смята той.

 

Но срещу парите, които дава за здравно осигуряване не вижда адекватна услуга. „Лекарите когато влезеш в кабинета те гледат в ръцете“, твърди Едуард.

 

Икономистите отчитат, че за хората като Венцислав и Едуард денят на данъчната свобода може да дойде и след 13 май, защото тежестта на налозите върху тях е по-голяма.

 

„Най-дълго за държавата работят хората, които са на трудов договор, защото плащат всички осигуровки – здравни и социални. Хората, които нямат твърде висока заплата, тъй като има максимален осигурителен доход, ако си над него, спираш да плащаш осигуровки“, обяснява Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред bTV.


Най-много ще работим, за да попълним приходите от ДДС – 33 дни. За социално и здравно осигуряване ще са нужни 23 дни, за акцизи и подоходен данък – 12 дни, а за финансиране на бюджетния дефицит – 11 дни. За останалите данъци ще се трудим по-малко.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама