НОВИНИ


Юристът Екатерина Михайлова: След ротацията правителството може да има още по-голяма подкрепа

5 6302 14.01.2024
Юристът Екатерина Михайлова: След ротацията правителството може да има още по-голяма подкрепа
Екатерина Михайлова

В закона е казано, че президентът присъства на клетвата на конституционните съдии. Тогава имаше юридически казус. Приехме, че има недовършен фактически състав. Президентът може да направи същото /както Плевнелиев бламира на клетвата Венета Марковска за конституционен съдия/, дали има основание да го направи сега е преценка на самия президент. Това каза юристът Екатерина Михайлова.


Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има друг ред на избор - предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има няколкостепенен избор", коментира тя.

 

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд ."12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на възможностите да функционира. КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции", посочи Михайлова.

 

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка. "Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен", смята юристът.

 

Тя коментира и ситуацията с ротацията: ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха "за". Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати, каза още за "На фокус" по Нова телевизия  Михайлова.

 

По думите ѝ ротацията ще се случи без сътресения. "Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство. Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни.

Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения", подчерта експертът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама