НОВИНИ


Доц. Георги Бърдаров: Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза

3 8136 14.01.2024
Доц. Георги Бърдаров: Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза
Георги Бърдаров

Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза, заяви пред БНР демографът доц. Георги Бърдаров от Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Преди няколко месеца той направи тревожни прогнози за демографското състояние в България и изчисли, че българите ще са под 5 млн. в края на XXI век., също така отчете огромен процент необразовано население, както и демографски области превърнати в демографска пустиня.

 

Това са процеси, които продължават вече 30 години, подчерта доц. Бърдаров. Според него това ще се случи, ако не се предприемат мерки. Той даде примери с държави, които са били в много по-тежки демографски ситуации и са излезли от тях.

 

"Рецепта няма. Има целенасочена политика с много мерки в различни сфери - последователно, методично, надграждащо, за да се излезе от тази ситуация", категоричен бе демографът.

По думите му първо трябва да идентифицираме кои са реалните демографски проблеми на България. Според него раждаемостта, която се изтъква като проблем, е абсолютно нормална за развита европейска държава. Той посочи последните данни на НСИ, според които страната ни е на трето място по този показател в ЕС.

 

Доц. Бърдаров е категоричен, че реалните проблеми са свръх високата смъртност, остър дефицит на младо активно население, териториални диспропорции и образованието при ромския етнос. Според него в тези насоки трябва да се работи.

"Някой очаква да се споменат някакви конкретни демографски мерки, които да обърнат ситуацията. Такива мерки не съществуват. Просто в различни сфери трябва да имаме промяна, за да постигнем увеличаване на дела на младото активно образовано население и това е единственият изход от демографската криза в съвременния свят", коментира доц. Бърдаров.

 

Според него с негативното говорене се дава много негативно послание на младите хора, от които се нуждаем. По думите му трябва да се промени философията на образователната система, защото тя изостава от реалностите на пазара на труда и развитието на технологиите. Той добави, че тя е най-консервативната в целия свят. Според него финландската образователна система е най-добрата и тя трябва да бъде адаптирана към България.

 

Доц. Бърдаров отбеляза още, че все повече млади хора искат да живеят в България. Това е малко начало на тенденция, но е позитивен елемент, категоричен бе той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама