НОВИНИ


Лидерът на хутите Мохамед ал Бухайти: Към българите се държим не като пленени, а като гости

7 4953 14.01.2024
Лидерът на хутите Мохамед ал Бухайти: Към българите се държим не като пленени, а като гости
Мохамед ал Бухайти

Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса. Това каза лидерът на хутите Мохамед ал Бухайти за пленените българи на кораба "Galaxy Leader в специално интервю за "120 минути" по bTV.


Аз не знам къде се намират, но с тях се държат много добре, в луксозни условия. Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините – не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб, каза още той.

 

 Потвърждавам пред всички, че отношението към тях е много добро. Както и обещавам да предам вашите думи на нашите управляващи. Отново повтарям, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване – това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете, посочи лидерът на хутите.

 

Той коментира и войната в Червено море:  Искам да кажа пред всички - нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи - арабските и мюсюлманските. Отново казваме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон обявиха атаката срещу Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на английски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се защитаваме и ще продължим да помагаме на всички нападнати по света. Каквато раса, гражданство или религия да имат. И последно – топката е на терена на Америка и Англия.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама