НОВИНИ


Руският патриарх Кирил унизи патриарх Неофит в съболезнователно писмо

54 15674 14.01.2024
Руският патриарх Кирил унизи патриарх Неофит в съболезнователно писмо
Патриарх Кирил

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Сливенски митрополит Йоаникий.
Писмото е адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а общо „до членовете на Св. Синод", което е грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. Съболезнователните писма, заради съдържанието си, имат донякъде личен характер, затова се изпращат до личности, в случая – до предстоятеля на съответната църква, а не до институцията.


В писмото си Руският патриарх пише: „Скъпи братя! Със скръб научих новината за смъртта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, когото имах честта да познавам лично. Изказвам ви искреното си съчувствие във връзка с тази загуба".

 

Предполга се, че не става дума за протоколна грешка, а за съзнателно пренебрегване на Негово Светейшество патриарх Неофит като предстоятел на Българската православна църква, твърди изданието.

 

Няма яснота за това какво е мотивирало решението на Руския патриарх. Това би могло да бъде здравословното състояние на патриарх Неофит, но също и неотдавнашното Богоявленско послание на Негово Светейшество, в което беше осъдена агресията срещу Украйна.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама