НОВИНИ


Министър Славов: Надявам се Конституционния съд да зачете волята на парламента

6 4123 14.01.2024
Министър Славов: Надявам се Конституционния съд да зачете волята на парламента
Атанас Славов

Когато Народното събрание променя Конституцията, то е учредителна власт. С промените парламентът пое отговорността за развитието на България като европейска правова държава. Надявам се тази конституционна воля да бъде зачетена от Конституционния съд. Това заяви за БНР министърът на правосъдието Атанас Славов.


Той изказа предположение, че ако КС ще се произнася по същността на зададените въпроси за противоконституционност, няма да се фокусира върху процедурата. "Нямам притеснения по приетите текстове", заяви министърът на правосъдието и подчерта, че съдебната реформа е била акцентът на неговото участие в конституционения процес, пише nova.bg.

 

"Тези промени са в рамките на допустимите изменения на Конституцията от обикновено Народно събрание, действащо като производна учредителна власт. Надявам се и КС в тази посока ще направи преценка", каза още той.

 

Според Славов процедурните срокове за промяна в Конституцията са били спазени: "Да, срокът от два месеца беше спазен, някои биха казали, че на минимума, но все пак беше. Няма как със задна дата КС да направи тълкуване на тях. Няма как и при протекъл вече конституционен процес различно тълкуване на тези срокове да обезсмисли самите приети разпоредби", категоричен е Славов.

 

Правосъдният министър изказа очакване да не се стигне до провалено от страна на президента встъпване в длъжност на конституционен съдия, като заяви:

 

"Надявам се да не стигаме до подобни ситуации. Още повече, че не виждам аргумент защо да се стигне до подобна провалена церемония. Ако това се случи, ще постави много сериозни въпроси за участие на президента в този тип процедури. Това, е тогава - преди 12 години (президентът Росен Плевнелиев) се прибягна до подобна процедура, означава, че не са сработили други контролни механизми в този процес. Сега процесът ще е в НС и ще е публичен, ще има възможност да бъдат изчистени, ако има някакви критични въпроси и съмнения, не мисля, че трябва да се прибягва до подобни действия".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама