ПОЛИТИКА


Тагарев: България е жертва на руската пропаганда. Въпросът е какво можем да направим

70 21121 15.01.2024
Тагарев: България е жертва на руската пропаганда. Въпросът е какво можем да направим
скрийншот

„България е жертва на руската пропаганда. Въпросът е какво можем да направим. Русия е по-голяма от Украйна и затова трябва да ѝ помогнем срещу агресията на Русия. Тялото на българина, загинал в Украйна, все още е на фронта“. Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред БТВ. 


„Имаме пропуск за Богоявление, но това е по вина на колегите. Ако бяха дошли всички народни представители, щяха да са повече от гвардейците и от оркестъра. Моята грешка е, че не съм осигурил достатъчно капацитет. Освен това – ако всеки депутат беше дошъл на церемонията, нямаше да бъде върнат и щеше да присъства. Можеше да ми се обади, щях да осигуря покана. Не е имало никакво политическо отношение към депутатите. Пропускът е от Министерството на отбраната. “, каза още военният министър.

 

„Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“, обясни той след посещението си в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

 

„Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни военният министър.„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

 

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, каза Тодор Тагарев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама