НОВИНИ


Хиновски: Режим на тока в България никога няма да има

14 3746 15.01.2024
Хиновски: Режим на тока в България никога няма да има
Иван Хиновски

Режим на тока в България никога няма да има - това заяви Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.


Той добави, че разумна алтернатива за ТЕЦ-овете е да се измислят технологии, които улавят въглеродния диоксид или използват природен газ.

 

"Абсурдно е цялата мощност в "Марица Изток" да бъде преоборудвана в газови централи, защото няма такъв пазар. Но 2-3 блока биха могли”, каза още той в ефира на NOVA NEWS."Абонатите, които са получили по-високи сметки за ток, използват многотарифни електроуреди. През зимата на България ѝ се налага да внася голямо количество скъпа електроенергия отвън заради по-ниската продуктивност на фотоволтаиците", посочи още той.

 

По думите му, ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа, ще имат по-ниски разходи.Според Хиновски в енергийната политика трябва да залегне управление на потреблението.

 

"Така, чрез електронни автоматизирани системи, ще може да се забранява автоматичното включване на електроуреди, които не е важно да бъдат работят в този момент. Това важи и за предприятия, които може да отложат потреблението", добави той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама