НОВИНИ


По следите на една балистична ракета в Украйна или все по-дълбоката връзка между Москва и Пхенян

6 4158 15.01.2024
По следите на една балистична ракета в Украйна или все по-дълбоката връзка между Москва и Пхенян

Русия разширява отношенията си със своя "партньор" в лицето на Северна Корея във всички области, съобщиха от Кремъл. От там бяха категорични - постигнатите споразумения между Владимир Путин и Ким Чен-ун ще се надграждат. За "тясно сътрудничество" между двете държави се говори от месеци, но това може да бъде опасно, предупредиха анализатори. Вече се появиха и първите сигнали - САЩ съобщи, че в Украйна са намерени севернокорейски балистични ракети. Москва все още се въздържа от коментар.


Миналата седмица от Белия дом съобщиха, че Северна Корея наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети. На 30 декември 2023 г. руските сили са изстреляли поне една от тях в Украйна. По-късно от прокуратурата в Харков съобщиха, че са открили отломки от такава ракета. 

 

Заради случилото се САЩ наложи санкции на три руски организации и едно физическо лице, за които се твърди, че са участвали в трансфера и тестването на балистични ракети от КНДР.

 

Русия все още не коментира дали в действителност Москва е изстреляла севернокорейски ракети по украински цели. Но въпреки това има сериозни сигнали, че отношенията между Русия и КНДР се задълбочават все повече, след като в средата на септември миналата година руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума Восточний при рядка визита на Чен-ун. 

 

Тогава имаше срещи между военните министри на двете държави, а двамата държавници разговаряха и насаме. Ким Чен - ун даде заявка, че ще превърне двустранните отношения с Русия в свой най-голям приоритет и увери Путин, че подкрепя всички негови решения, включително руската инвазия в Украйна. Срещата се случи в момент, в който Русия и Путин изпадат във все по-голяма международна изолация и Москва упорито търси съюзници.

 

Москва и Пхенян отрекоха да имат оръжейни сделки, но обещаха да задълбочат сътрудничеството по всички направления и организираха поредица от срещи на високо ниво.



Анализатори посочват, че КНДР може да се окаже важна за евентуална руска победа в Украйна - запасите на Москва от оръжия намаляват значително, индустрията е блокирана заради санкции, а Пхенян разполага с огромно количество муниции и то от съветски тип.

 

Сега двустранните срещи продължават. Министърът на външните работи на Северна Корея Чхое Сон Хуи е в Русия тази седмица за разговори със своя колега Сергей Лавров. Чоу пристигна в Москва в неделя и беше посрещнат от служители на руското външно министерство и севернокорейското посолство. Посещението на Чое е планирано да продължи до сряда.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама