НОВИНИ


Експерт: Европа се справи с лютия студ без руски газ, енергийната операция на Путин се провали с гръм и трясък

24 12498 15.01.2024
Експерт: Европа се справи с лютия студ без руски газ, енергийната операция на Путин се провали с гръм и трясък
Добра новина за Европа и България

Последните десетина дни в Европа дойде истинска зима с мразовито време. Това дава възможност да отчетем, че дори и при голям студ ЕС се справя добре и без руски газ, или по-точно – без по-голямата част от него, на която разчитахме до 2022 година.


Вече имаме данните за вноса на газ в ЕС за 2023 г. - общо около 316-317 млрд. куб. м. От тях руският газ, внесен по тръбопроводи, т.е. – от Газпром, е 27,29 млрд. куб. м, което прави около 8,5% от общия внос на ЕС. Интересно е, че това количество е разпределено по равно между двата маршрута, по които сега върви търговията между Газпром и Европа – през „Турски поток“ и България към Унгария, Австрия, Гърция и Румъния са минали 13,676 млрд. куб. м, а през територията на Украйна – 13,611 млрд. куб. м. Напомням, че през 2021 г. вносът на руски тръбопроводен газ в страните от ЕС възлизаше на 155 млрд. куб. м, или за 2023 г. имаме почти шесткратно намаление.

 

Трябва да отчетем, че през 2023 г. ЕС е внесъл и 17,7 млрд. куб. м втечнен газ от Русия, но както вече съм писал, руският държавен бюджет не печели почти нищо от този износ, защото проектът „Ямал“ е освободен от данъци и износни такси.

 

Ако погледнем към газовите хранилища в Евросъюза, виждаме, че дори и след студената десетдневка те са запълнени на 80%. А вече сме средата на зимата. Ясно е, че газът, нагнетен в хранилищата, ще бъде предостатъчен и е много вероятно в края на отоплителния сезон тяхната запълняемост да бъде над 50 процента. Тази ситуация се отразява на цените, в студените дни те не само, че не растат, но дори вървят надолу – днес на хъба TTF в Нидерландия котировките слязоха под 30 евро за мегаватчас.
Газовата криза в ЕС, породена от спирането на руските доставки, може да бъде обявена за окончателно приключена. Липсващата руска суровина бе заместена главно от втечнен газ, доставян с танкери от Америка и от други производители. А перспективата е в следващите 5 години бурният строеж на износни терминали да доведе до увеличаване на световния капацитет за експорт на втечнен газ с 200 млрд. куб. м., при условие, че за 2022 г. цялата световна търговия с втечнен газ е възлизала на 542 млрд. куб. м. А руските доставки, отпаднали от европейския пазар след глупавото решение на Путин да ги спре, са около 125 млрд. куб. м на година, като в началото на 2025 г. това число може да се увеличи с още 13 млрд. куб. м, тъй като тогава вероятно ще спре транзита на руски газ през Украйна.

 

Краят на газовата криза естествено е добра новина и за България. Сега нашата страна има достатъчно източници за снабдяване, но най-важното е, че цената падна рязко – през септември 2022 г. българските потребители трябваше да плащат на Булгаргаз по 353 лева за мегаватчас, а през януари 2024 г. – 77,60 лв., като за следващия месец ще има още малко намаление.

 

Изводът от всички тези факти и числа е, че има живот и без руския газ. Специалната енергийна операция на Путин срещу Европа, включително и срещу България, се провали с гръм и трясък.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама