НОВИНИ


Министър Шалапатова: Бежанците ще имат достъп до пазара на труда

6 3713 15.01.2024
Министър Шалапатова: Бежанците ще имат достъп до пазара на труда
Иванка Шалапатова

Политиката към бежанците на наша територия се подобрява. Прави се всичко възможно да се осигури достъп до пазара на труда на тези хора и те да бъдат приобщени към културния живот в България. Във връзка с влизането ни в Шенген по вода и въздух няма допълнителни ангажименти, поети от МТСП, касаещи мигрантите. Това заяви социалните министър Иванка Шалапатова.


Социалният министър отчете и няколко успеха, постигнати от правителството в социалната сфера. Това са стратегията за детето, която ще е готова до средата на 2024 г., новата стратегия за хората в социалната система, целенасочения план за ранното детско развитие и новата политика за социално подпомагане за деца с увреждания и техните семейства. По думите й всички те ще бъдат реализирани до края на годината.

 

Министърът коментира и случая с обезобразеното дете: Обезобразеното дете от Пловдив е настанено в сигурна среда. Предприета е мярката полицейска закрила. То е в център за настаняване от семеен тип, посочи тя заяви тя БиТиВи.

 

Тя е категорична, че трябва да има нулева толерантност към насилието над деца, а насилниците трябва да си понесат отговорността.

 

Шалапатова посочи, че в момента е приоритет да се окаже помощ на детето да преодолее травмите. Социалният министър подчерта, че ще се прави преценка къде е най-добре да живее момчето след инцидента. По думите й се търси най-добрият вариант за детето. Тя поясни, че малчуганът може да отиде и в приемно семейство до навършване на пълнолетие.

 

Органите трябва да бъдат безкомпромисни. Ако има ранна намеса може да спасим децата от подобна агресия, смята Шалапатова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама