НОВИНИ


Bild с таен документ: Германия обмисля сценарии за руска атака срещу страни от НАТО през 2025 г.

26 7811 15.01.2024
Bild с таен документ: Германия обмисля сценарии за руска атака срещу страни от НАТО през 2025 г.
Ще нападне ли Русия натовска държава?

Германското министерство на отбраната обмисля възможен сценарий, при който Русия да атакува източния фланг на НАТО през 2025 г. Това се казва в публикация на германския таблоид Bild. Изданието твърди, че е притежавало таен документ от германското министерство на отбраната. Сценарият, наречен „Отбраната на Алианса 2025“, описва възможните действия на Русия и Запада „месец по месец“. Bild нарича кулминацията „неизбежното избухване на война през лятото на 2025 г.“.


Събитията, описани в сценария, започват през февруари 2024 г., когато руските власти обявяват нова вълна от мобилизация, набирайки допълнителни 200 хиляди души в армията. След това руската армия започва пролетна офанзива в Украйна, която до юни „ще бъде голям успех“ и ще отблъсне украинските войски.

 

Според сценария през юли ще започне „първо скрита, а след това все по-открита руска атака срещу Запада“. Говорим за кибератаки и „други форми на хибридна война“, главно в балтийските страни, което ще доведе до „нови кризи“. Руските власти ще започнат да „подстрекават“ и етническите руснаци в Естония, Латвия и Литва (Bild не уточнява в какво ще се състои „подстрекаването“). Това ще доведе до „сблъсъци“, които Русия използва като претекст, за да започне мащабни учения „Запад-2024“ в западната част на Руската федерация и Беларус с участието на 50 хиляди военнослужещи - това се предполага, че е планирано за септември . Както през 2021 г., руските власти използват учения в Беларус, за да прехвърлят масово войски към границите с Полша и Литва, отбелязва Bild.




През октомври Русия ще разположи допълнителни войски и ракети със среден обсег в Калининград, а руските власти също така ще продължат публично да обявяват предстояща атака на НАТО. Сценарият говори за "тайната цел" на Кремъл - да превземе коридора Сувалки , който свързва балтийските страни със съюзниците от НАТО.


През декември 2024 г. ще има „изкуствено създаден граничен конфликт“ и „размирици с множество жертви“ в района на коридора Сувалки, гласи сценарият. Това ще стане в момент на евентуална смяна на американския президент . Според сценария Русия всъщност ще „повтори нахлуването в Източна Украйна от 2014 г. на територията на НАТО“. След това, според сценария, Русия по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН ще обвини Запада в подготовка на нападение срещу Руската федерация. През януари 2025 г. ще се проведе специално заседание на Съвета на НАТО, на което Полша и балтийските страни ще обявят „нарастваща заплаха от Русия“.

 

През март 2025 г. Русия ще разположи допълнителни войски до границите на балтийските страни. Според сценария Кремъл ще разположи в Беларус две танкови дивизии и една мотострелкова дивизия - общо ще има над 70 хиляди военнослужещи.

 

Сценарият на германското министерство на отбраната гласи, че НАТО ще предприеме „мерки за възпиране“ през май 2025 г., за да предотврати руска атака срещу Сувалкския пролом. Очаква се на източния фланг да бъдат прехвърлени 300 хиляди войници, включително 30 хиляди войници от Бундесвера.




Дали тези мерки ще могат да сдържат Русия, не се уточнява в сценария. Bild отбелязва, че в материала си предоставя непълни данни за числеността и придвижванията на войските на НАТО от съображения за сигурност.

 

Как реагираха на публикацията на Bild - в Германия, НАТО и Русия

 

Министерството на отбраната на Германия не коментира подробностите около публикувания от изданието сценарий. „Разглеждането на различни сценарии, дори и да са изключително малко вероятни, е част от ежедневната военна практика, особено по време на армейско обучение“, каза отделът пред Билд.

 

Директорът на Центъра за върхови постижения на НАТО за стратегически комуникации Янис Сартс каза , че сценарият, публикуван от Bild, е план за учение, а не класифициран разузнавателен анализ.

 

„Билд имаше на разположение сценарий на учение, който винаги представлява въображаема ситуация за тестване на военни способности в определена област. Едно време сценариите бяха напълно измислени – с несъществуващи държави и географски области. Сега се използват съществуващи държави и области. Това не е таен разузнавателен анализ, който да прогнозира как ще се развие ситуацията!“ - каза Сартс.




Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира на публикацията на Bild в своя телеграм канал : „Прочетох германския „таен план“, изтекъл в информационното сметище на Bild“. Силен миналогодишен хороскоп за Риби в Рак. Не изключвам, че аналитичната част на Бундесвера е била предоставена от германското външно министерство под ръководството на германския външен министър Аналена Бербок.“

 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да коментира материала на германския таблоид. „Не бих коментирал това съобщение на Bild, каза Песков пред репортери на брифинг, предава Интерфакс .


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама