НОВИНИ


България и още няколко държави поискаха ЕС да наложи вносни мита върху зърнените култури от Украйна

8 4150 15.01.2024
България и още няколко държави поискаха ЕС да наложи вносни мита върху зърнените култури от Украйна

България и още няколко източноевропейски държави поискаха от ЕС да наложи вносни мита върху зърнените култури от Украйна заради нелоялна конкуренция, предават от агенция "Ройтерс". Новината съобщи унгарското земеделско министерство в понеделник и идва на фона на нова вълна недоволство от страна на зърнопроизводителите у нас и евентуални протести. 


България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за предприемане на мерки като посочват, че евтиното украинско зърно и други селскостопански продукти изяждат техните експортни пазари. 


"Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал“, се казва в писмото, подписано от земеделските министри на държавите.Те поискаха още Европейската комисия да провери дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.


Износът на зърно е рядък източник на напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, пишат от агенция "Ройтерс".  България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинско зърно, за да се компенсира по-бавния износ през черноморските пристанища след началото на войната на Русия в Украйна. Земеделците обаче се вдигнаха на протест срещу тази практика, защото според тях това подбива местните пазари. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама