НОВИНИ


Икономистът Евгений Кънев: От продажбата на Лукойл зависят цените в България

6 3713 15.01.2024
Икономистът Евгений Кънев: От продажбата на Лукойл зависят цените в България
Евгений Кънев

За България обаче от най-важно значение за цените в следващите месеци е продажбата на Лукойл. В зависимост от това как ще се развият нещата, зависят и цените у нас. Тук имам притеснения, защото в зависимост от избора на купувач от парламента може да има всякакви сътресения на пазара, коментира икономистът Евгений Кънев..


Трендът на падаща инфлация може би ще продължи още и през зимата, докато цените на газа и петрола са все още сравнително ниски. Но във връзка със случаите в Червено море, не се знае дали той няма да се промени и кривата отново да се обърне нагоре, каза още  Евгений Кънев пред Нова телевизия. 

 

Използването на изкуствен интелект също може да има двуяки резултати в икономиката. Зависи от какви общества се използва - дали са демократични или от авторитарни, защото в авторитарните общества са оръжие за хибридни войни. Това го видяхме и в Русия, и в Китай за всяване на раздори. Най-големият проблем тук е дезинформацията, която за България все още остава неясна тема, която да възбужда голям дебат, коментира той.

 

Имайте предвид, че дезинформацията във връзка с множеството избори, които хората по света трябва да направят в следващите няколко години, ще предопределят как ще изглежда света, в който живеем, тъй като ще имаме политически формации - и в САЩ, и в ЕП, които ще решават по един или друг начин напрежението с азиатските държави, най-вече с Китай, обясни той.

 

Важна тема е и климатичните промени, от които е засегнат целия свят и ние всички виждаме. Но с тях се занимават развитите страни, докато развиващите се страни предпочитат да се развиват за сметка на замърсявянето, посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама