НОВИНИ


Правителството преговаря за откуп за отвлечения кораб "Руен"

10 4089 15.01.2024
Правителството преговаря за откуп за отвлечения кораб
На борда на "Руен"

Правителството води преговори със сомалийските пирати за плащане на откуп за отвлечения от тях близо до остров Сокотра в Арабско море кораб "Руен". За пленените двама наши моряци, но в Червено море, пък се водят разговори с техните похитители - хутите. Това обясниха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.


Денков заяви, че властите полагат политически и дипломатически усилия, за да освободят всички наши моряци. За "Руен" той уточни, че отвличането е пиратски акт и, че "там преговорите са на ниво какъв ще е откупът, кога, какво и що".

 

На борда на отвлечения от сомалийските пирати "Руен" тогава е имало 8 българи, като един от тях е евакуиран на кораб на индийските военоморски сили за оказване на медицинска помощ. Страната ни търси възможности и за посредничество на държави от региона.

"Няма в момента нещо обезпокоително. Знаете, че раненият моряк, за когото имаше риск, беше изтеглен, така че към момента това е информацията - добави Денков. - Но, разбира се, трябва да се внимава, защото това са и дипломатически усилия, така че трябва да се действа много внимателно. Затова и [всичко е] към външно министерство, за да е сигурно, че не се правят грешни стъпки."

Засега не е ясно дали българските моряци на "Руен" имат възможност да се чуват с близките си.

 

Що се отнася до пленените в Червено море други двама българи - капитан и пом.-капитан на кораба "Галакси Лидер", там се водят разговори с техните похитители - хутите, каза Денков.

 

"Има разговори с хутите през външно министерство. Знаете, че те се отнасят сравнително добре, доколкото има информация, с капитана и помощник-капитана. Въпросът е политически – как ще се развият отношенията с хутите, с Йемен и с Иран, който ги подкрепя“, уточни премиерът.

 

А Мария Габриел призова за дискретност относно разговорите за съдбата на 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник Данаил Веселинов.

 

„Ние можем само да сме благодарни за доброто отношение и е важно наистина в този момент да запазим дискретност, за да може да си дадем шанс нашите, българските моряци да ги видим отново в страната“, заяви външният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама