НОВИНИ


ISW: Кремъл иска да отнема имущество от хората, които казват истината за войната на Путин

6 3701 16.01.2024
ISW: Кремъл иска да отнема имущество от хората, които казват истината за войната на Путин

Кремъл засилва мерките за цензура, за да ограничи критиките срещу руските военни действия в Украйна преди президентските избори през март 2024 г. Депутати от руската Държавна дума от управляващата партия "Единна Русия" предложиха проектозакон, който ще позволи на руското правителство да конфискува имущество на лица, осъдени за разпространение на "фалшива" информация за руските военни. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.


Руски опозиционни медийни източници съобщиха за руски разследвания и арести за предполагаемо разпространение на "фалшива" информация за руските военни, включително конкретни случаи, насочени срещу опозиционен журналист и съпругата на мобилизирано лице.

 

Роднините на руски мобилизирани лица все по-често се оплакват от отношението на руските военни към мобилизирания персонал и Кремъл вероятно иска да заглуши загрижените роднини, за да запази добрите си изяви преди президентските избори, както ISW вече е оценявала.

 

Украинските власти обявиха, че през нощта на 14 януари украинските сили са унищожили руски самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 и са повредили сериозно самолет Ил-22.

 

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний публикува кадри от проследяването на полета, според които украинските сили са нанесли удара по А-50 и Ил-22 над Азовско море.

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че украинските сили са успели да поразят две цели, като първоначално са се насочили към А-50.Ихнат заяви, че украинският удар е принудил Ил-22 да се приземи в Анапа, че Ил-22 вероятно е непоправим и че сред екипажа му има ранени и загинали. Украински и руски източници публикуваха снимка на повредения Ил-22 на летището в Русия.

 

Украински военни представители, включително говорителят на Южното оперативно командване полковник Наталия Хуменюк, заявиха, че А-50 е насочвал руските удари срещу украински цели, като системи за противовъздушна отбрана и авиация.

 

Хуменюк заяви, че унищожаването на А-50 поне ще отложи бъдещи руски ракетни удари по Украйна.

 
Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец заяви на 3 януари, че Русия е започнала постоянни полети на самолети А-50 поради заплахата от украински удари срещу руската военна инфраструктура в Крим, включително средства на Черноморския флот (ЧФ).

 

Валерий Романенко, водещ изследовател в Украинския държавен авиационен музей към Националния авиационен университет, заявява, че загубата на А-50 и членовете на неговия екипаж е "много болезнена" за Русия, тъй като голяма част от екипажа на А-50 е високоспециализиран и трябва да премине през няколкогодишно обучение.

 

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че преди този удар Русия е имала на въоръжение само три А-50 от общо шест.Руското информационно пространство до голяма степен отрича, че украинските сили са нанесли удар по самолета А-50, и вместо това странно твърди, че самолетът е бил унищожен от приятелски огън от руската противовъздушна отбрана.

 

А-50 се използва за координиране на руските въздушни и евентуално противовъздушни дейности и твърдението, че руската противовъздушна отбрана е свалила А-50, би означавало катастрофален провал от страна на руските сили, ако е вярно. Руски източник, който се занимава с руската авиация, обвинява руските командири, които нямат необходимата подготовка за заеманите от тях длъжности.

 

Настоящият командир на руските Въздушно-космически сили, генерал-полковник Виктор Афзалов, има богат опит в операциите на руската противовъздушна отбрана.

 

Независимо дали липсата му на опит като пилот създава някакви проблеми за руските въздушни операции, което е под въпрос, опитът му като въздушен защитник би трябвало да е подходящ, за да се гарантира, че руските сили не свалят собствените си самолети за въздушен контрол.

 

Руски вътрешен източник, който твърди, че е служител на неуточнена руска структура за сигурност, твърди, че неуточнени руски участници са създали "патица" (руски термин за невярно твърдение) за това как руските сили са свалили А-50, за да успокоят руските пилоти, че мисиите над Черно и Азовско море все още са безопасни и че причината за инцидента е човешка грешка.

 

Не е ясно защо руските пилоти трябва да са по-спокойни от идеята, че техните наземни въздушни защитници са толкова некомпетентни.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не разполага с никаква информация за сваления самолет и препоръча на журналистите да уточнят информацията за това с руското Министерство на отбраната (МО).Високопоставен служител на украинското разузнаване потвърди, че руските сили могат да генерират сили със скорост, равна на месечните загуби на руски личен състав, което е в съответствие с оценката на ISW, че руските сили са в състояние да извършват рутинни ротации на оперативно ниво в Украйна.

 

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че Русия набира около 30 000 души личен състав месечно, които руските военни използват за попълване на загубите и формиране на резервни полкове.

 

Украинският военен анализатор полковник Петро Черник оценява по подобен начин, че Русия е в състояние да подменя около 25 000 до 27 000 души личен състав на месец и разполага с малък готов професионален резерв от механизирани, морски пехотни и въздушно-десантни (ВДВ) щурмови части, чийто състав е 10-15% от общия капацитет.

 

Данните на Скибицки и Черник са в съответствие с оценката на ISW, че руските сили могат да провеждат ротации на оперативно ниво в повечето сектори на фронтовата линия.


Черник заявява, че Русия разполага с между 1,5 и седем милиона души в общия си мобилизационен резерв ("личен мобилизационен ресурс" или zapas), съставен от хора, които могат да бъдат мобилизирани независимо от предишния им военен опит, за разлика от далеч по-малкия готов и професионален резерв ("личен мобилизационен резерв"), който на теория би трябвало да е по-войнствено подготвен при мобилизация.

 

Скибицки заяви, че е много малко вероятно Русия да проведе каквато и да е форма на официална мобилизация преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

 

Скибицки съобщи, че Русия ще трябва да проведе "мобилизация" (вероятно има предвид широкомащабна мобилизация), за да създаде "мощен стратегически резерв".Скибицки заяви, че е твърде рано да се коментира дали Русия възнамерява да проведе "мобилизация" след руските президентски избори през март 2024 г.

Скибицки посочи, че международните санкции ограничават производството на руски ракети и дронове, тъй като руските сили вероятно продължават да адаптират своите ракетни и безпилотни комплекси за нанасяне на удари в опит да пробият украинската противовъздушна отбрана. Скибицки заяви, че неотдавнашните руски удари са били насочени към украински предприятия от отбранително-промишлената база, военни щабове и военни системи за контрол и подразделения на фронтовата линия, което съответства на наблюденията на ISW.

 

Скибицки съобщи, че руските сили наскоро са започнали да изстрелват безпилотни летателни апарати "Шахед" срещу районите на фронтовата линия, докато преди това руските сили са използвали безпилотни летателни апарати "Шахед" за насочване към предприятия в тила.

 

ISW е наблюдавала, че руските сили използват дронове "Шахед" за насочване към фронтови райони от края на декември 2023 г., а украинските сили са прихванали по-малък брой дронове вероятно поради по-ниските нива на покритие на украинската ПВО или покритие на ПВО, което не е оптимизирано за прихващане на дронове в близост до фронтовата линия.

 

Скибицки отбеляза, че Русия може да произвежда около 330-350 безпилотни летателни апарата "Шахед" на месец, но този брой до голяма степен зависи от способността на Русия да придобива електронни компоненти като микрочипове и схеми в чужбина.

 

Скибицки съобщи, че Русия използва произведени в Китай двигатели в безпилотните самолети "Шахед".


Скибицки също така заяви, че руските сили не са включвали крилати ракети Х-101 или "Калибр" в ударни серии от средата на септември 2023 г. вероятно като част от усилията за създаване на ракетен резерв.Германското издание BILD съобщи за секретни германски документи, в които се описва хипотетичен сценарий за подготовка за евентуален бъдещ конфликт между НАТО и Русия. Разработването на такива сценарии, които обикновено са класифицирани, е нормална задача за професионалните военни служители.

 

На 14 януари BILD съобщи, че се е сдобил с класифицирани документи от германското министерство на отбраната (МО), които очертават "Отбраната на Алианса 2025" - сценарий за възможен "път към конфликт" между Русия и НАТО, който започва през февруари 2024 г.

 

BILD заявява, че хипотетичният сценарий включва придвижване на руски войски и оборудване към Калининградска област на фона на твърденията за предстоящо нападение на НАТО и изкуствено създадени от Русия "гранични конфликти" и "бунтове" в държавите в близост до Сувалския пролом. Говорител на германското МО точно заяви пред BILD, че "обмислянето на различни сценарии, дори и те да са изключително малко вероятни, е част от ежедневната военна дейност, особено от обучението".

 

Съобщеното от Германия обмисляне на пътища за евентуален бъдещ конфликт с Русия не е неоправдано предвид неотдавнашните руски заплахи към НАТО и възможността за отслабване на западната помощ за Украйна. Руски официални лица и военни блогъри до голяма степен отхвърлиха доклада на BILD като слухове.

 

Руски официални лица, включително руският президент Владимир Путин, обаче неотдавна и последователно заплашваха НАТО, а свързани с Кремъл действащи лица изглежда се опитват да посеят нестабилност и да създадат информационни условия за евентуални бъдещи агресивни руски действия.ISW продължава да смята, че западната помощ за Украйна продължава да бъде от решаващо значение, тъй като неспособността на Украйна да удържи руската армия може да позволи на руските сили да навлязат чак до Западна Украйна по границата с държавите от НАТО, което най-вероятно ще постави НАТО пред нови предизвикателни и скъпи отбранителни изисквания.

 
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Швейцария на 15 януари, за да обсъди аспекти на украинския мирен план и подкрепата за Украйна със световните лидери по време на Световния икономически форум в Давос от 15 до 19 януари. Световният икономически форум беше открит в Давос, Швейцария, на 15 януари и Зеленски заяви, че ще проведе двустранни срещи с представители на НАТО и страните от Европейския съюз (ЕС).

 

Зеленски заяви, че Украйна и Швейцария са започнали подготовка за Световната среща на върха за мир, която може да се проведе в Швейцария, и че иска Китай да участва в тези дискусии.

 

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак заяви, че украинската делегация в Давос е провела среща относно пет аспекта на украинския мирен план: изтегляне на руските сили в Украйна, отговорност на Русия за нарушенията ѝ на международното право, екологична сигурност, предотвратяване на ескалацията и повторното възникване на войната и потвърждаване на края на войната.

 


На 14 януари украинският министър на отбраната Рустем Умеров предложи да се създаде международна работна група от министри на отбраната и съветници по националната сигурност относно изтеглянето на руските войски от Украйна.

 

Украинското министерство на правосъдието съобщи, че на 15 януари Украйна и Швейцария са подписали съвместно комюнике, в което се съгласяват, че украинската сигурност е неразделна част от регионалната и глобалната сигурност и че целта на международната общност е да се сложи край на войната и да се преодолеят кризите, предизвикани от нея.

 

Украинските и швейцарските официални лица обсъдиха и усилията за възстановяване и репатриране. На 15 януари Зеленски се срещна с швейцарския президент Виола Амхерд и представители на различни фракции от Федералното събрание на Швейцария, за да обсъди швейцарската подкрепа за Украйна, усилията за възстановяване и украинския мирен план.

 

Амхерд обяви, че Швейцария ще предостави 1,5 млрд. франка (1,75 млрд. долара) за усилията за възстановяване на Украйна през 2025-2028 г.

Комисарят по правата на човека на украинската Върховна рада Дмитрий Любинец заяви в Давос на 14 януари, че 517 украински деца и 2828 възрастни, включително 150 цивилни, са се върнали в Украйна от Русия, и призова международната общност да помогне за връщането на всички украинци в Украйна.
Севернокорейска делегация, включваща севернокорейския външен министър Чой Сон Хуи, пристигна в Москва на 14 януари за официално държавно посещение в Русия от 15 до 17 януари.

 

Говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова заяви, че Чой ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров на 16 януари.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия възнамерява да развива партньорство със Северна Корея във "всички области" и че Кремъл очаква преговорите на Лавров и Чой да бъдат ползотворни.

 

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че руската отбранително-промишлена база не може да произвежда достатъчно артилерийски боеприпаси, за да поддържа темпото на стрелба на Русия, и че Северна Корея е доставила на Русия един милион артилерийски боеприпаси през септември-ноември 2023 г.Русия и Иран се готвят да подпишат Голям междудържавен договор за по-нататъшно развитие на руско-иранското военно-технологично сътрудничество.

Съобщава се, че министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и министърът на отбраната и логистиката на иранските въоръжени сили бригаден генерал Мохамед Реза Аштиани са обсъдили двустранното военно и военнотехническо сътрудничество по време на телефонен разговор на 15 януари и че двете страни се готвят да подпишат Големия междудържавен договор в неуточнен срок.

 

И двете страни подчертаха ангажимента си към основните принципи на руско-иранските отношения - включително безусловното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на другата страна - които ще бъдат потвърдени в предстоящия Голям междудържавен договор.

 

Шойгу отбеляза, че Москва и Техеран последователно увеличават сътрудничеството си в интерес на изграждането на "истински равноправен многополюсен свят". По подобен начин руският външен министър Сергей Лавров разговаря с иранския външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан за напредъка на новото междудържавно споразумение и за редица теми на двустранното сътрудничество, включващи търговията, икономиката, транспорта и логистиката, по време на телефонен разговор на 15 януари.
Лавров и Абдоллахиан потвърдиха, че Русия и Иран се подготвят да кодифицират различни основни принципи на руско-иранските отношения в новия Голям междудържавен договор.

 

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви в интервю, публикувано на 15 януари, че Иран иска да засили военно-техническото сътрудничество с Русия и се надява да придобие изтребители Су-34, учебни самолети и радарни станции.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама