НОВИНИ


Продължава напрежението в Червено море, хутите с нови опити за нападения

2 5659 16.01.2024
Продължава напрежението в Червено море, хутите с нови опити за нападения

Британските военноморски сили съобщиха за нов опит за нападение срещу кораб в Червено море, предаде Ройтерс.


Сигналът е бил подаден рано днес. Малък плавателен съд е обикалял около кораба на стотина километра северно от еритрйското пристанище Асаб. След като охранители произвели предупредителни изстрели, малкият плавателен съд се оттеглил. Корабът е продължил по пътя си, а екипажът е невредим, се казва в съобщението.



Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен увеличиха атаките си срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел срещу ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс. В резултат много компании пренасочиха своите кораби по по-дългия път около Африка.

 

Вчера представител на хутите се закани групировката да вземе под прицел в Червено море и американски кораби, след като Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по нейни обекти в Йемен миналата седмица.



Ударите бяха в отговор на продължаващите нападения на групировката срещу кораби, пътуващи през Червено море. Нападенията бяха подкрепени от Австралия, Нидерландия, Бахрейн и Канада. 

 

"Тези удари са послания от САЩ към всички останали ирански съюзници в региона да не преминават определена директна линия. Атаката срещу хутите от страна на САЩ и Великобритания няма да доведе до пряко включване на Хизбула в подкрепа бунтовниците в Йемен. Сигурността в този ключов регион трябва да се поддържа. Като държава-членка на НАТО и ЕС България има своите интереси да участва в този процес. Единственият начин да защитим тези свои интереси, е да сме на масата, на която се вземат решенията", посочи в интервю за ФрогНюз военният експерт Ивайло Иванов тогава.

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама