НОВИНИ


Адм. Ефтимов: През 2025 г. ще получим и F-16, и "Страйкър"-и

13 5355 16.01.2024
Адм. Ефтимов: През 2025 г. ще получим и F-16, и
Адм. Емил Ефтимов

През 2025 година ще получим пет самолета F-16, както и "Страйкър"-и. Това обяви днес началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.


Сътрудничеството ни със САЩ е напълно обикновено и нормално, коментира адм. Емил Ефтимов в ефира на БНТ.



Страйкърите ще дойдат на части в България. Така ще започне да се трупа капацитет и ще има обучения, което по думите му е много добре за военновъздушните ни сили. По този начин, обясни още адм. Ефтимов, ТЕРЕМ - държавната компания на Министерство на отбраната, специализирана в извършването на ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни средства и др., ще трупа капацитет.

 

Всичко това ще се случва в завод "Ивайло", Велико Търново, обясни началникът на отраната.

 

"Сделката за бойните машини "Страйкър" е една голяма стъпка в развитието на сухопътните войски. Машините ще дойдат на части и ще бъдат сглобявани на терен. През това време ще върви обучение на личния състав на сухопътните войски", посочи още той.



Адв. Ефтимов бе заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев на петдневно посещение в САЩ, от което тъкмо се завърнаха.

 

Визитата бе продължение на започнатия през септември 2023 г. Стратегически диалог между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

 

Програмата за посещението включваше и срещи с водещи изпълнители на проекти за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама